PEMAIN muda dari Manchester City menyinar lagi.

Enam tahun selepas Phil Foden menunjukkan bakatnya ketika England memenangi Piala Dunia Bawah 17 tahun di India, kini Joel Ndala menjadi nama yang patut mendapat perhatian ketika Young Lions bermain perlawanan kumpulan terakhir edisi ini di Indonesia.

England kalah 2-1 menentang pasukan Brazil dan belum lagi memastikan kelayakan ke peringkat separuh akhir.

Walau bagaimanapun, keindahan kejohanan ini ialah ia menjamin masa depan bola sepak Inggeris tanpa mengira keputusannya dan keputusan positif pada Jumaat datang dari mereka yang tergolong dalam keluarga City.

Ndala, pemain sayap kiri berusia 17 tahun dari kelab yang sama dengan Foden, bermain seperti pemain yang taksub dengan idea untuk memalukan pemain pasukan lawannya.

Pemain muda City ini telah memukau di sebelah kiri ketika dia memenangi sepakan penalti dan menjaringkannya sendiri dalam kekalahan tipis ini, yang menyaksikan England mendahului Kumpulan C di hadapan juara bertahan Brazil dengan perbezaan gol.

Foto: Fifa

Selain Ndala, Matty Warhurst juga mengancam di bahagian depan. Satu lagi pemain milik City, hanya tiang palang yang menghalang gol penyerang berusia 17 tahun kelahiran Stalybridge itu sebelum penjaga gol Brazil, Phillipe Gabriel, membuat tandukan tingginya.

Sebutan khas juga mesti diberikan kepada penjaga gol England, Tommy Setford, berusia 17 tahun dari Ajax yang membuat beberapa penyelamatan pada minit-minit akhir ketika Young Lions mencari penyamaan gol mereka. Pada akhirnya, England yang diketuai oleh Lakyle Samuel, juga dari City, tidak dapat mencari peluang menjaringkan gol untuk menyamakan kedudukan.

Kejatuhan utama England adalah apabila mereka menentang Palmeiras Estevao dari Brazil. Pemain berusia 16 tahun dari Palmeiras yang mempunyai nama samaran ‘Messinho’ dengan ramai di tanah airnya merasakan remaja berbakat ini ditakdirkan untuk Barcelona.

Gerakan dan pukulannya telah mencipta gol pembukaan buat pasukannya yang dijaringkan oleh Kaua sebelum tandukan Da Mata memastikan kemenangan.

Endrick, wonderkid Palmeiras yang lain tiada dalam perlawanan tersebut kerana akan berpindah ke Real Madrid setelah dia mencapai umur 18 tahun pada bulan Julai.

Pemain berusia 17 tahun itu menjadi pemain termuda yang dipanggil untuk skuad Brazil sejak Ronaldo pada tahun 1994, membuat penampilan sulungnya dalam kekalahan 2-1 mereka kepada Colombia minggu ini. Endrick telah melangkaui peringkat B-17 dan bekas rakan sepasukannya di Palmeiras Estevao berharap untuk mengikuti jejak langkahnya tidak lama lagi.

Ndala dan Estevao merupakan pemain yang paling memberi kesan ketika England mendahului kumpulan mereka walaupun dikalahkan oleh Brazil, berikutan kemenangan 10-0 dan 2-1 mereka ke atas New Caledonia dan Iran.

Terdahulu, Foden telah memenangi gelaran pemain terbaik dalam kejohanan pada tahun 2017 apabila England muncul sebagai juara Piala Dunia B-17. Ndala yang hebat kelihatan bertekad untuk menjadikan kejohanan 2023 ini miliknya juga