JAMAL Musiala dan Florian Wirtz memberi inspirasi kepada tuan rumah Euro 2024, Jerman kepada kemenangan terbesar dalam perlawanan pembukaan di Kejohanan Eropah ketika pasukan kendalian Julian Nagelsmann itu melakukan kekalahan 5-1 ke atas Scotland di Munich.

Musiala dan Wirtz, kedua-duanya berusia 21 tahun, telah disifatkan sebagai peneraju generasi baharu Jerman dan mereka menjaringkan gol pembukaan untuk meletakkan pasukan di landasan untuk kemenangan yang lebih selesa.

Tugas Scotland untuk mengelak kekalahan teruk menjadi lebih sukar berikutan pemain pertahanan Ryan Porteous dibuang padang pada minit ke-42 berikutan cabaran stud-up ke atas Ílkay Gündogan selepas semakan VAR, mengakibatkan penalti buat Jerman dan kad merah untuk pemain Watford itu.

Jerman telah menyertai kejohanan di belakang Perancis, England dan Portugal sebagai pasukan pilihan untuk muncul sebagai pemenang berikutan tempoh bergelora di bawah Nagelsmann dan Hansi Flick yang dipecat.

Penyingkiran peringkat kumpulan pada dua Piala Dunia sebelum ini, dan penyingkiran Pusingan 16 menentang England pada Euro 2020, telah menyebabkan Jerman bimbang menghadapi kejohanan yang sukar apabila mereka cuba untuk menjadi juara Eropah buat kali pertama sejak 1996.

Tetapi ketegangan dan kebimbangan di kalangan penyokong tuan rumah hilang dalam masa 10 minit pembukaan, apabila pemain muda Bayer Leverkusen, Wirtz menjaringkan gol pembukaan berikutan permainan kombinasi kemas antara Toni Kroos, Ilkay Gundogan dan Joshua Kimmich.

Kai Harvetz antara penjaring buat Jerman pagi ini. (Sumber Gambar: SkySports)

Penyerang Bayern Munich, Musiala kemudian menggandakan pendahuluan Jerman pada minit ke-19 hasil kerjasama Kai Havertz dan sementara mata sudah kelihatan selamat pada kedudukan 2-0, Havertz menjaringkan gol dari sepakan penalti berikutan kekasaran Porteous ke atas Gundogan.

Turun kepada 10 orang dan dengan dua perlawanan kumpulan menentang Switzerland dan Hungary akan datang, jurulatih Scotland, Steve Clarke menebus kekurangan pada separuh masa kedua dengan menggantikan penyerang Ché Adams dengan pertahanan Grant Hanley.

Niclas Füllkrug meraikan kejayaannya selepas menjaringkan gol keempat. (Sumber Gambar: Getty Images)

Perubahan itu membantu membendung arus, walaupun Scotland terus dikuasai oleh tuan rumah. Niclas Füllkrug akhirnya menjaringkan gol keempat untuk Jerman pada minit ke-68 dan penyerang Borussia Dortmund itu menyangka dia telah menjadikan kedudukan 5-0 beberapa saat kemudian, namun dinafikan VAR kerana ofsaid.

Gol sendiri Antonio Rüdiger pada minit ke-87 memberikan sebahagian penyokong Scotland bersorak seketika dan mereka melakukannya dengan cara yang berlebihan sebelum Emre Can menjaringkan gol kelima Jerman pada minit akhir masa kecederaan.