Select Page

Piala MFL bakal bermula, coach Ela bakal ‘pening kepala’ pilih pemain terbaik

Piala MFL bakal bermula, coach Ela bakal ‘pening kepala’ pilih pemain terbaik

KEHADIRAN Piala MFL yang bermula pada 2 Mac ini akan memberikan lebih banyak pilihan buat ketua jurulatih Bawah 23 negara, E.Elavarasan dalam mencari kesebelasan terbaik bagi memikul cabaran negara terutama di pentas Sukan SEA 2023.

Menurutnya, Piala MFL ini juga akan menjadi platform terbaik kepada pemain-pemain muda bagi memperagakan bakat mereka sekali gus mengekalkan kecergasan mereka di tahap kompetitif untuk sepanjang musim.

“Memang satu situasi berbeza kerana sebelum ini saya hanya memantau perkembangan pemain dalam skuad utama dan kali ini kita sudah ada Piala MFL.

“Kejohanan Sukan SEA merupakan tugasan pertama saya bersama pasukan dan sudah tentu, saya mengharapkan mampu mendapatkan pemain yang terbaik.

“Jadi dengan adanya Piala MFL, saya rasa boleh mencungkil pemain-pemain baharu untuk pasukan selain boleh mendapatkan minit permainan yang lebih banyak jika dibandingkan dengan Liga Super.

“Kehadiran pemain-pemain import mungkin boleh dijadikan panduan kepada pemain-pemain muda ini terutama kepada mereka yang masih baharu dengan suasana pertandingan seperti ini,” katanya.

Kumpulan A memperlihatkan 8 pasukan bakal bersaing iaitu Skuad Projek FAM-MSN, PDRM FC, Kedah Darul Aman (KDA) FC, Penang FC, Johor Darul Ta’zim II (JDT II), Terengganu FC II, Sabah FC dan Kelantan United FC.

Sementara itu baki 7 lagi pasukan membabitkan Selangor FC, Kuala Lumpur City FC, Perak FC II, Negeri Sembilan FC, Sri Pahang FC, Kuching City FC dan Kelantan FC akan bermain di Kumpulan B.

Di bawah format Piala MFL yang menjadi platform kepada pemain Bawah 23 tahun, semua pasukan boleh mendaftarkan lima pemain senior tempatan melebihi umur ( lahir sebelum tahun 2000) dan tiga pemain import pada sesuatu perlawanan dengan pasukan diberikan beberapa pilihan bagi menggunakan pemain senior dan import.

Daripada 5 pemain senior tempatan yang didaftarkan, hanya 3 sahaja boleh bermain pada secara serentak jika pasukan tidak menurunkan pemain import.

Jika dua pemain senior tempatan diturunkan, pasukan hanya dibenarkan menggunakan seorang pemain import semasa perlawanan berlangsung.

Jika setiap pasukan telah menggunakan kuota dua import yang dibenarkan semasa perlawanan berlangsung, hanya seorang sahaja pemain senior dibenarkan dalam senarai 11 pemain di atas padang.

Manakala bagi kuota import,pasukan boleh mendaftarkan tiga pemain dalam skuad dengan dua sahaja dibenarkan bermain semasa permainan berlangsung dan seorang lagi sebagai pemain gantian.

Namun jika setiap pasukan telah menggunakan kuota dua import yang dibenarkan semasa perlawanan berlangsung, hanya seorang sahaja pemain senior dibenarkan dalam senarai 11 pemain di atas padang.

Manakala baki seorang lagi pemain import hanya boleh masuk selaku pemain gantian kepada pemain import yang lain.

Video Terkini

Loading...