JARELL Quansah merupakan bintang terbaru Liverpool yang menandatangani ‘klausa kereta’ dalam kontraknya, sesuatu yang wajib dilakukan oleh semua pemain muda di kelab tersebut.

Pemain pertahanan tengah berusia 20 tahun itu telah menikmati musim kejayaan di Anfield, setelah membuat 14 penampilan di semua pertandingan untuk Liverpool setakat ini.

Walau bagaimanapun, kelab melakukan semua yang mereka boleh untuk memastikan Quansah tetap merendah diri jika klausa kontrak ini adalah sesuatu yang perlu dilakukan.

Seperti yang didedahkan oleh Pengarah Akademi kelab Alex Inglethorpe, Liverpool telah melaksanakan dasar yang ketat yang melarang pemain muda dalam dan sekitar pasukan utama daripada tiba di latihan dengan kenderaan mewah. Inglethorpe menjelaskan mengapa peraturan itu dikenakan semasa bercakap di podcast We Are Liverpool.

“Ada keseimbangan, jadi apa yang kami lakukan sekarang adalah pemain menandatangani klausa kereta. Anda tidak mahu mereka memandu dengan Range Rover. Sebabnya anda tidak mahu mereka memandu dengan sesuatu yang terlalu besar, terlalu mewah, terlalu menonjol adalah kerana bukan sahaja pengurus dan kakitangan yang mungkin mempunyai pendapat terhadap anda tetapi juga pemain senior,” jelasnya.

“Saya tidak pasti bahawa James Milner, Jordan Henderson, Andy Robertson, kereta pertama yang mereka memandu, akan ada unsur kerendahan diri dan saya menggunakannya dalam pembentangan dengan anak-anak. Anda tidak boleh pergi ke perlumbaan yang anda tidak akan menang, saya tidak bermaksud dengan kereta, tetapi dengan kehidupan, anda tidak boleh berfikir ‘saya pemain pasukan pertama kerana saya mempunyai kereta yang lebih baik’.

“Kami mampu memberi mereka lebih banyak bayaran tetapi kami tidak kerana saya tidak rasa itu betul, ada sesuatu tentang kesyukuran yang tertangguh daripada segera, anda perlu memperolehnya sedikit dan pemain tahu jika kami tidak bersetuju dengan kereta mereka, mereka boleh meletakkannya di tempat letak kereta David Lloyd (Gym) tetapi ia tidak akan berada di Akademi.

“Saya tidak mahu menjadi kurang bijak tentang hal ini tetapi saya tidak mahu mereka bekerja 10 tahun untuk uji bakat dan gagal sebelum mereka bahkan menjejakkan kaki ke padang,” tambahnya.

Quansah telah menerima pujian atas mentalitinya dalam beberapa minggu kebelakangan ini, selepas komennya tentang mengambil tempat Joel Matip dalam pasukan berikutan kecederaan pemain antarabangsa Cameroon itu.

Pemain pertahanan muda itu dengan jelas menyatakan bahawa dia ingin memanfaatkan ketiadaan jangka panjang Matip dengan memberitahu LFC TV: “Pada awal musim apabila saya kekal dan tidak dipinjamkan, saya fikir saya mahu bermain dalam perlawanan ini.

“Jelas sekali, memang sedih apa yang berlaku kepada Joel dan ucapan takziah saya sampaikan untuknya. Tetapi idea saya adalah untuk mecuba menggantikannya dan cuba menjadi pemain tengah utama dalam Liga Perdana.”