KEDUA-DUA bintang, Marcus Rashford dan Kalvin Phillips akan lewat menyertai skuad England atas ‘urusan peribadi’. Mereka akan menyertai rakan sepasukan antarabangsa mereka pada minggu ini.

The Three Lions bakal menentang Malta di Wembley pada Jumaat sebelum bertembung Macedonia Utara pada hari Isnin.

Persatuan Bola Sepak (FA) mengesahkan kelewatan kedua-dua bintang ini pada masa yang sama dengan Jude Bellingham dan Levi Colwill menarik diri dari skuad, menjadikan jumlah penarikan diri dari skuad asal menjadi lima.

Rashford dan Phillips disenarai dalam kumpulan 26 pemain Gareth Southgate dan tiba di St George’s Park pada hari Isnin. Namun selepas pemeriksaan daripada pasukan perubatan England terhadap kecederaan mereka, mereka masing-masing kembali ke Real Madrid dan Chelsea.

Marcus Rashford akan menyertai rakan sepasukannya di England pada minggu ini . Foto : Alamy

Sebelum ini Bellingham, 20, telah terlepas dari dua perlawanan terakhir kelabnya disebabkan kecederaan bahu, manakala Colwill tidak hadir dalam keputusan seri 4-4 Chelsea menentang Manchester City, juga disebabkan masalah bahu.

Setakat ini, bos Gareth Southgate telah terjejas dengan tiga penarikan diri pemain. James Maddison, Lewis Dunk, dan Callum Wilson semuanya akan terlepas dari perlawanan melawan Malta dan Macedonia Utara disebabkan kecederaan.

Tiga pemain ini digantikan dalam skuad oleh bintang yang belum pernah mendapat cap, Cole Palmer, Ezri Konsa, dan Rico Lewis.

Kalvin Phillips lewat lapor diri alasan masalah peribadi. Foto: Getty

Sementara itu, Harry Maguire, Trent Alexander-Arnold, dan Conor Gallagher tidak mengambil bahagian dalam latihan bersama pasukan pagi ini. Trio ini sebaliknya menyelesaikan program latihan individu dalaman.

Selain itu, Kapten Chelsea, Reece James meminta agar dia tidak dimasukkan dalam skuad, setelah baru-baru ini kembali dari kecederaan selama tiga bulan.

Southgate yang kemudian memberi amaran kepadanya, berkata: “Saya berharap untuk memanggil Reece. Dia tidak merasa cukup bersedia. Saya faham itu. Dia telah melalui jalan yang panjang untuk kembali daripada beberapa kecederaan.”

“Jadi dia agak berhati-hati dalam hal itu tetapi saya dapat memahaminya. Terdapat banyak persaingan di posisi bek penuh dan itu risikonya. Dia hanya memiliki satu skuad lagi sebelum Euro. Kami percaya dia boleh lakukannya,” tambahnya.

Setakat ini, England telah layak ke Euro 2024 menjelang dua perlawanan terakhir ini. Namun, bos Southgate tidak sabar untuk melihat pasukannya sekali lagi ketika mereka meneruskan persiapan untuk musim panas depan.