KELAB RC Strasbourg mempunyai anggaran perpindahan £22 juta (RM129.34 juta) untuk menandatangani pemain yang turut menjadi sasaran Chelsea, Valentin Barco.

Pemain bek kiri berusia berusia 19 tahun itu boleh meninggalkan pasukan Boca Juniors musim sejuk ini dan menjadi sasaran kelab Perancis itu, menawarkannya laluan masa depan ke pasukan pertama Mauricio Pochettino di Stamford Bridge.

Strasbourg adalah kelab pertama yang menyertai Chelsea dalam model multi-klub Todd Boehly dan Clearlake Capital sebagai sebahagian daripada BlueCo.

Mereka diberikan bajet perpindahan yang besar dan ditugaskan untuk menandatangani pemain bawah 23 tahun seperti Barco, yang juga menjadi sasaran Manchester City dan Brighton untuk operasi multi-klub mereka.

Pemain antarabangsa Argentina yang mendapat penilaian tinggi dari Ketua Pengakap Chelsea di Amerika Selatan, Alysson Marins. Barco dikatakan boleh bermain di pelbagai posisi di sebelah kiri padang.

Pengarah Sukan bersama Chelsea, Paul Winstanley dan Laurence Stewart, juga mempunyai pengaruh terhadap apa yang berlaku di Strasbourg untuk memastikan perniagaan mereka sejajar dengan pemikiran Chelsea.

Pengurus, Patrick Vieira akan disokong dengan pembelian lain untuk membantu pasukannya, yang ketika ini menduduki tempat kesembilan dalam jadual Ligue 1.

Kelab Alsace ini akan memiliki lebih banyak ruang pergerakan pada Januari berbanding Chelsea kerana mereka berada di bawah tekanan Permainan Adil Kewangan (FFP).

Chelsea akan dihadkan oleh perbelanjaan bersejarah, selepas menghabiskan £1 bilion (RM5.88B) sepanjang tiga jendela perpindahan terakhir, walaupun selepas menjana hampir £400 juta (RM2.35B) daripada penjualan pemain musim panas lalu.

Trevoh Chalobah dan Ian Maatsen adalah antara pemain yang mungkin dijual untuk membenarkan penandatangan baharu, dengan masa depan Conor Gallagher dalam keraguan.