PASUKAN Real Madrid dan Barcelona sedang memantau Mason Greenwood dengan Manchester United kini yakin bahawa mereka sepatutnya menjual pemain pinjaman Getafe itu.

The Red Devils dilaporkan telah menolak sebarang idea untuk membawa pemain depan itu kembali pada musim panas.

Pemain Inggeris dengan satu cap berusia 22 tahun itu telah memberi prestasi memberangsangkan kepada Getafe sejak tiba pada hari akhir jendela perpindahan.

Pasukan La Liga yang lebih besar telah mengambil perhatian terhadap lima golnya dan penampilan menyeluruh yang semakin berkembang.

Legenda serangan Atletico Madrid, Antoine Griezmann bahkan memberi pujian yang luar biasa kepada Greenwood minggu ini.

Pemain dari akademi United itu gagal menjaringkan gol tetapi menjadi ancaman biasa apabila Getafe menjaringkan keputusan seri 3-3 di Atletico dengan 10 pemain pada Rabu.

Griezmann sendiri menjaringkan dua gol untuk menyamai rekod penjaring sepanjang masa kelabnya dengan 173 gol.

Pemain Perancis yang memiliki 127 penampilan pada usia 32 tahun, berkata: “Mason Greenwood benar-benar menyebabkan masalah kepada kami dalam separuh masa kedua. Kami tidak dapat menghentikannya dan ia menyebabkan kami kalah dalam permainan.”

Perlawanan La Liga yang dramatik itu menunjukkan mengapa Getafe ingin menyusun satu perjanjian untuk mengekalkan Greenwood secara kekal dalam pasukan.

Jurulatih, Jose Bordalas berkata: “Saya katakan dari awal bahawa dia adalah pemain yang hebat dan akan mencapai tahap terbaiknya sedikit demi sedikit. Kami telah memperlakukannya dengan sangat baik.”

Namun, jika Real dan Barca menunjukkan minat yang lebih mendalam, maka Greenwood boleh ditetapkan untuk perpindahan yang mengejutkan pada akhir musim ini.

Terdahulu, Greenwood ditangkap pada Januari 2022 atas tuduhan percubaan merogol dan melakukan serangan yang kemudiannya digugurkan pihak pendakwa raya selepas dia menafikan semua pertuduhan itu.

United pada awalnya ingin mempertimbangkan kemasukan kembali Greenwood ke pasukan itu, namun ia dibantah oleh ramai penyokong Red Devils. Dia akhirnya dipinjamkan ke Getafe dan kini kelihatan United bertekad untuk melepaskannya pada musim panas akan datang.