PEMAIN skuad kebangsaan Indonesia, Saddil Ramdani tampil membidas sikap segelintir netizen yang mengecam persembahan dirinya di media sosial.

Dia meluahkan kemarahan menerusi muat naik di Instagram pada Selasa. Pemain Sabah FC itu meluahkan rasa kecewanya menerusi teks panjang. Dia membalas pelbagai komen netizen mengenai klip video golnya menentang Kelantan United dalam perlawanan Liga Super semalam.

“Hello, sebenarnya saya tidak mahu membalas komen yang selalu mahu menjatuhkan mental saya. Tetapi hari ini saya ada sedikit pembelaan untuk diri sendiri,” tulis Saddil di Instagram.

“Kenapa? Sebab awak tak nampak situasi yang saya alami dan rakan-rakan lain dalam pasukan kebangsaan,” sambung Saddil.

Pemain berusia 24 tahun itu sudah bosan sentiasa dibandingkan dengan orang ramai mengenai prestasinya dalam pasukan kebangsaan Indonesia dan di Sabah FC. Menurutnya, perbezaan waktu penerbangan turut mempengaruhi mutu permainan di atas padang.

“Jadi begini, kenapa anda membandingkan saya dalam pasukan kebangsaan dengan kelab yang berbeza? Ya, ia berbeza! Sebagai pemain, saya memerlukan masa terbang dan kebebasan untuk bermain. Adakah kita diberikan itu dalam pasukan kebangsaan? Tidak sama sekali!” kata Saddil.

Saddil Ramdani membalas komen netizen. Instagram : @Saddilramdanii

Menurut bekas pemain Persela Lamongan itu, ramai orang hanya melihat permainannya dari sudut yang terlalu sempit. Saddil mengakui bimbang dengan komen netizen yang keterlaluan.

“Mengapa kami bermain di bawah tuntutan anda yang berpura-pura tahu. Tolong ubah mindset dan mindset anda kerana anda bukan dalam kedudukan kami,” tulis Saddil.

Pemain dari Raha, Sulawesi Tenggara itu turut berang kerana orang ramai memandang remeh bola sepak Malaysia. Saddil berkata, liga bola sepak negara ini mempunyai cabaran berbeza berbanding Indonesia.

“Dan perkara terakhir yang anda katakan ialah bermain dalam Liga Malaysia adalah perkara biasa? Berapa ramai orang yang sudah pulang dan tidak mampu bermain di sini kerana tuntutan dan macam-macam lagi,” katanya.

“Memang anda rasa tidak sukar untuk menyesuaikan diri di sini. Anda hanya membuat fikiran dan minda pemain sentiasa down,” tulis Saddil.

Dalam saingan Liga Super Malaysia, Saddil setakat ini telah muncul dalam 10 perlawanan. Pemain yang biasanya bermain sebagai pemain sayap kiri telah menyumbang lima gol dan empat bantuan gol.

Saddil bermain sebagai pemain gantian semasa Indonesia bertemu Palestin. Ketika menentang Argentina, Shin Tae Yong tidak menurunkan Saddil.