ALAN Shearer, Thierry Henry, Les Ferdinand dan kini Mohamed Salah menjadi pemain keempat yang menjaringkan gol dalam enam perlawanan berturut-turut di laman sendiri pada permulaan musim Liga Perdana bukanlah rekod paling penting yang dicapai oleh Raja Mesir.

Tetapi nama-nama dalam senarai tersebut menunjukkan pasukan yang kini disertainya. Dalam keadaan yang sukar menentang lima pemain gergasi Brentford, Liverpool mungkin mengalami masalah tanpa ‘talisman’ 31 tahun mereka.

Dua jaringan gol dari Salah memastikan kemenangan penting untuk Jurgen Klopp sebelum cuti antarabangsa, dengan Diogo Jota melengkapkan jaringan gol ketiga mereka menentang Brentford.

Perlawanan mereka seterusnya menentang Manchester City merupakan pertembungan antara dua pasukan teratas Liga Perdana walaupun Klopp menyatakan ketidakpuasan dengan waktu bermain pada hari Sabtu, lebih kurang 72 jam setelah ramai pemain bermain kelayakan Piala Dunia di Amerika Selatan.

Buat masa ini, Salah mencatat rekod menjaringkan 200 gol di England dengan dua gol untuk Chelsea dan 198 untuk Liverpool, dan telah menyumbang sama ada gol atau bantuan dalam 15 perlawanan liga terakhir yang dimainkannya di Anfield.

Selain daripada statistiknya yang luar biasa, pengaruh besarnya terhadap pasukan berwajah baharu Jurgen Klopp menjadi penyebab kenapa kelab itu menolak £150 juta (RM863.9 juta) dari Arab Saudi pada musim panas lalu.

Tanpa pemahaman telepati Roberto Firmino dan Sadio Mane, Salah bermain dalam lingkungan yang lebih ketat di sebelah kanan untuk kebaikan pasukan. Klopp berkata: “Dia pemain yang luar biasa.”

“Dia bermain permainan yang hebat. Kita tahu betapa sukarnya apabila mereka mempunyai empat bek tengah. Ketenangan untuk gol pertama, ia gila. Dia pemain yang cukup istimewa.”

Walaupun pasukannya kalah dalam perlawanan tersebut, pengurus Brentford, Thomas Frank kelihatan kagum dengan pasukan The Reds. Dia berkata: “Dalam kepala saya, dia (Salah) adalah pemain terbaik dalam liga.”

“Dia pasti menjadi salah seorang pemain penyerang terbaik dunia. Bukan 10 teratas, tetapi tiga teratas! Apabila anda mempunyai pemain berkualiti seperti itu, ia membawa perbezaan,” ujarnya.