KELAB Saudi, Al Hilal dilaporkan bersedia untuk membatalkan pendaftaran Neymar dari pasukan mereka untuk sepanjang musim ini.

Bintang Brazil itu telah menyelesaikan perpindahan bernilai £78M (RM447.38M) ke pasukan Saudi pada bulan Ogos dari Paris Saint-Germain (PSG), menandatangani perjanjian dua tahun bernilai £130M (RM745.63M) untuk setiap musim.

Walau bagaimanapun, bulan lalu dia mengalami kecederaan lutut yang serius ketika bermain untuk Brazil dalam kekalahan 2-0 mereka kepada Uruguay dalam kelayakan Piala Dunia.

Ujian seterusnya mendapati Neymar telah mengalami koyakan pada ligamen lutut kirinya, sekaligus dia dijangka akan terlepas baki kempen dan berdepan dengan masa untuk pulih sebelum Kopa America di Amerika Syarikat musim panas depan.

Kini, mengikut laporan dari laman web Arab Saudi Arriyadiyah, Al Hilal merancang untuk menangguhkan sementara pendaftaran Neymar kerana kecederaannya.

Peraturan Liga Pro Saudi (SPL) menyatakan setiap pasukan hanya boleh mendaftarkan lapan pemain bukan Saudi dalam skuad mereka. Laporan itu mendakwa pengurus Al Hilal, Jorge Jesus ingin memperkukuhkan pasukannya pada Januari, dengan jurulatih Portugal itu ingin menandatangani bek kiri pemain luar.

Berikutan perancangan antara pengurus dan hierarki kelab, Neymar kini tidak akan menjadi sebahagian daripada skuad itu sehingga dia pulih daripada kecederaan, dengan Al Hilal sudah mempunyai lapan bintang dari luar.

Pemain yang sudah didaftarkan pada masa ini termasuklah penjaga gol Morocco, Yassine Bounou, Kalidou Koulibaly, Ruben Neves, Sergej Milinkovic-Savic, Aleksandar Mitrovic, pasangan Brazil Malcolm dan Michael, bersama Neymar.

Walaupun perpindahannya melibatkan jumlah wang yang besar, masalah kecederaan terkini Neymar datang selepas permulaan kehidupannya yang bercampur aduk di Timur Tengah, di mana pemain berusia 31 tahun itu hanya berjaya menjaringkan satu gol dalam lima perlawanan untuk Al Hilal.

Walau bagaimanapun, mereka kini berada di puncak SPL dan mengungguli empat mata daripada Al-Nassr milik Cristiano Ronaldo. Pasukan Saudi itu kembali beraksi pada Jumaat apabila mereka menjadi tuan rumah kepada pasukan Al-Taawon yang berada di tempat ke empat.