KETUMPULAN dua penyerang yang beraksi di luar negara, Luqman Hakim Shamsudin dan Hadi Fayyadh juga sebenarnya faktor menyumbang kita terpaksa akur perjalanan terhenti di separuh akhir dan terus kemarau nikmat kejuaraan pingat emas sejak kali terakhir memenanginya pada 2011.

Tampil beraksi cemerlang di saingan peringkat kumpulan dan lima gol dicetak daripada pemain ini, tapi magis gagal dipamerkan semasa aksi separuh akhir.

Namun kita tidak boleh terus menerus menyalahkan mereka berdua kerana permainan bola sepak adalah berpasukan dan setiap kejayaan dan kegagalan ditanggung sepenuhnya bersama.

Pendek kata, menang sama-sama, kalah pun sama-sama. Sentiasa ada kritikan dari segenap penjuru dan mungkin panas telinga untuk semua pihak mendengarnya, namun anggaplah ia sebagai pencetus motivasi tampil lebih baik dari hari ke hari.

Flash Sukan berpandangan, lebih ramai lagi peledak diperlukan untuk berada dalam skuad negara. Pasukan pemantau perlu segera melihat dan mencari mereka yang sedang bermain di Liga Super, Liga Premier mahupun di M3 ketika ini. Pasti boleh ditemui dan masih ada banyak masa sebelum menghadapi kejohanan lebih penting dalam masa terdekat.

Buat pemain Malaysia B-23 dan diketuai Brad Maloney, syabas diucapkan kerana hadir ke Hanoi dan Nam Dinh tanpa membawa pemain senior dan mempertaruhkan kudrat pemain muda sepanjang kempen temasya dwitahunan di Vietnam.

Misi anda tercapai jika berasaskan KPI layak ke separuh akhir. Bonus jika masuk ke final.

Syabas juga kepada perjuangan yang baik untuk pasukan Vietnam, tetapi seperti biasalah kesilapan ‘budak sekolah’ yang mengecewakan semua pihak termasuk peminat di tanah air terus menjadi topik hangat sepanjang minggu ini.

Semoga pasukan muda bola sepak negara kembali dan bersedia untuk menghadapi Kejohanan Piala Asia B-23 yang lebih besar di Uzbekistan.

Buat persatuan bola sepak negeri dan kelab tolonglah bantu pemain anda. Lepaskan lagi mereka untuk bermain bersama Malaysia selepas ini. Untuk kemajuan kita bersama juga !

Majulah bola sepak untuk negara. Selamanya Harimau Malaya. Aaummmm….