ARGENTINA berkemungkinan akan menggantikan Indonesia sebagai tuan rumah Piala Dunia B-20 2023. Presiden Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (Fifa), Gianni Infantino telah memberi isyarat positif.

Indonesia gagal menganjurkan Piala Dunia B-20 selepas Fifa menarik balik hak penganjurannya. Alasan tepat mengapa Fifa memutuskan ini tidak dijelaskan pada hari Rabu lepas.

Bagaimanapun, menurut berita yang tersebar, terdapat dua sebab utama iaitu masalah ketidaksiapan infrastruktur dan penolakan kehadiran pasukan kebangsaan Israel.

Dengan permulaan kejohanan kurang dari dua bulan lagi, Fifa bergerak pantas untuk mencari pengganti. Dua negara Amerika Selatan, Argentina dan Peru, muncul sebagai calon.

Argentina menunjukkan keseriusannya dengan menghantar surat permohonan menjadi tuan rumah Piala Dunia B-20 yang baru, yang diterima oleh Gianni Infantino pada Khamis.

Secara kebetulan Infantino berada di Paraguay untuk menghadiri mesyuarat bersama Persatuan Bola Sepak Amerika Latin (Conmebol).

“Kita semua tahu bagaimana bola sepak Argentina dan mereka mampu mengadakan pertandingan pada tahap tinggi. Dengan tradisi mereka dalam bola sepak, mereka mempunyai peluang besar (untuk menjadi tuan rumah Piala Dunia B-20),” kata Infantino.

Jelas Infantino lagi, keputusan muktamad akan dimaklumkan dalam tempoh dua hingga tiga hari selepas berbincang dengan semua Presiden persekutuan ahli Fifa.

Argentina, di bawah kendalian Javier Mascherano, gagal layak ke pusingan akhir Piala Dunia B-20, setelah tersingkir di peringkat kumpulan Copa America.

Walhal, Tango merupakan pasukan paling banyak gelaran dalam Piala Dunia B-20 iaitu enam kejuaraan.