BEKAS bintang Liga Perdana Inggeris (EPL), Danny Drinkwater dilaporkan telah kehilangan £782,000 (RM4.58 juta) berikutan kegagalan perniagaan restorannya.

Menurut The Sun, bekas pemain berusia 33 tahun yang mengumumkan persaraan daripada dunia bola sepak profesional pada 30 Oktober lalu telah dimaklumkan tentang kerugian tersebut oleh pihak likuidasi.

Drinkwater sebelum ini telah membuka sebuah restoran di Manchester yang diberi nama FoodWell pada tahun 2018, tetapi restoran itu mengalami kerugian selepas mengumpulkan hutang sebanyak £2 juta (RM11.45 juta).

Namun begitu, ia tidak menghalang bekas pemain tengah England itu untuk mencuba nasib membuka perniagaan restoran lain dengan membeli sebanyak 70 peratus saham dalam perniagaan restoran Firefly.

Image

Malangnya, The Sun turut melaporkan bahawa perniagaan restoran terbaru Drinkwater kini telah berhutang sebanyak £1.1 juta (RM6.3 juta).

Terdahulu, Drinkwater yang secara rasmi mengumumkan persaraannya dari bola sepak pernah menjadi sebahagian daripada pasukan Leicester dan memenangi gelaran Liga Perdana Inggeris pada musim 2015-16.

Pemain tengah Leicester dan Chelsea itu telah mewakili England sebanyak tiga kali di peringkat senior dan memulakan kerjayanya di Manchester United tetapi tidak membuat penampilan pertama yang kompetitif untuk Red Devils tetapi menjalani tempoh pinjaman di Huddersfield, Cardiff, Watford dan Barnsley.

Drinkwater kemudian berpindah ke Leicester pada tahun 2012 dan membantu pasukan itu mencapai kenaikan pangkat dari kejohanan sebelum memenangi Liga Perdana. Secara keseluruhan, dia telah bermain sebanyak 218 kali untuk Leicester.

Image

Perpindahan ke Chelsea diikuti pada tahun 2017 namun tempohnya di Stamford Bridge sangat mengecewakan di mana dia hanya membuat sebanyak 23 penampilan dalam tempoh lima tahun.

Selain itu, Drinkwater menyertai Chelsea ke final Piala FA pada tahun 2018 tetapi terpaksa melepaskannya kerana kecederaan ketika pasukan Blues menjuarai pertandingan itu.

Kebanyakan masanya di Chelsea dihabiskan dengan menjadi pinjaman mewakili Burnley, Aston Villa, Kasimpasa dan Reading. Drinkwater dibebaskan pada tahun 2022 dan kemudian bersara selepas lebih daripada setahun tanpa kelab.