PERSEKUTUAN Badminton Dunia (BWF) sedang mengambil semua langkah yang perlu untuk menyemak secara menyeluruh tindak balas kecemasan mereka semasa kejohanan.

Dalam satu kenyataan dikeluarkan badan dunia itu semalam, mereka berkata mereka kini sedang berunding dengan Badminton Asia dan Persatuan Badminton Indonesia (PBSI) untuk meneliti kematian tragis pemain China Zhang Zhi Jie semasa Kejohanan Remaja Asia di Yogyakarta pada Ahad.

Pemain berusia 17 tahun itu rebah di gelanggang ketika bermain perlawanan perseorangan lelakinya menentang Kazuma Kawano dari Jepun.

Jurulatihnya melompat ke atas gelanggang A, terdesak untuk membantu pemainnya yang sakit tetapi dihalang oleh pengadil, sebelum bantuan perubatan akhirnya tiba.

Mengikut peraturan BWF, pasukan perubatan perlu menunggu pengadil membenarkan mereka masuk ke gelanggang

Pemain badminton dari China itu disahkan meninggal dunia pada pukul 11.20 malam. Sehari kemudian, jurucakap PBSI berkata juara Antarabangsa Junior Belanda itu mengalami serangan jantung.

Selepas kejadian itu, PBSI berkata mereka akan mengemukakan cadangan kepada BWF untuk meneliti semula Prosedur Operasi Standard (SOP) respons kecemasan mereka manakala bekas legenda perseorangan Datuk Lee Chong Wei mahu badan dunia itu menyemak semula pasukan perubatan mereka dan melihat semula jadual kejohanan mereka untuk pemain.

BWF berkata mereka sedang menunggu laporan rasmi daripada Badminton Asia.

“Walaupun Kejohanan Badminton Asia Remaja berada di bawah bidang kuasa Badminton Asia, BWF mempunyai set keseluruhan garis panduan perubatan dan arahan yang tersedia untuk digunakan oleh badan pentadbir lain (serantau atau kebangsaan) yang menganjurkan kejohanan yang dibenarkan oleh BWF,” kata kenyataan itu.

“Bagaimanapun, terpulang kepada setiap badan induk tentang cara mereka melaksanakan protokol dan amalan perubatan ini di tapak di acaranya.

“BWF sedang menunggu laporan rasmi daripada Badminton Asia dan Jawatankuasa Penganjur Tempatan untuk menilai sama ada prosedur perubatan yang betul dipatuhi dalam memberikan bantuan kepada Zhang apabila dia jatuh ke gelanggang.

“Mengikut garis panduan, doktor kejohanan, di bawah arahan pengadil, mempunyai tanggungjawab untuk bertindak balas terhadap kecemasan di mahkamah, termasuk disyaki serangan jantung, dan dalam senario ini, untuk menyediakan campur tangan sehingga perkhidmatan perubatan yang sewajarnya boleh disediakan (contohnya ambulans).

“Apabila melaksanakan garis panduan ini, ia diperkukuh bahawa semua kakitangan perlu bersedia pada setiap masa untuk bertindak balas terhadap semua campur tangan perubatan yang diperlukan, termasuk kecemasan, secepat mungkin.

BWF akan membuat perubahan bergantung pada hasil semakan mereka.

“Selepas selesai semakan kami, kami akan menentukan sama ada aspek khusus garis panduan ini perlu diubah.

“Semakan sedia ada, yang dimulakan awal tahun ini, menilai dasar dan prosedur BWF mengenai campur tangan kecemasan oleh doktor kejohanan untuk memastikan penjagaan yang paling sesuai dan tepat pada masanya, akan merangkumi penemuan daripada penilaian BWF dan laporan Badminton Asia, ” menurut kenyataan itu.

Sementara itu, badan dunia itu mengambil kesempatan sekali lagi untuk mengucapkan takziah kepada keluarga Zhijie, rakan sepasukannya, Persatuan Badminton China dan seluruh komuniti badminton China.