PASUKAN Chelsea telah mengecam penggunaan kata-kata perkauman dalam talian yang ditujukan kepada pemain penyerang mereka, Lauren James, selepas perlawanan Liga Super Wanita menentang Arsenal pada Ahad.

Pemain antarabangsa England, James menjadi kontroversi semasa perlawanan tersebut selepas dilihat menyerang pemain tengah Arsenal, Lia Walti.

James telah diberikan kad kuning selepas kejadian pada minit ke-70 di Stadium Emirates dan digantikan oleh pengurus Emma Hayes tidak lama selepas itu. Chelsea, juara WSL, ketinggalan 3-1 ketika itu dan akhirnya tewas 4-1.

“Kelab Bola Sepak Chelsea mengutuk penyalahgunaan dalam talian yang ditujukan kepada Lauren James berikutan perlawanan Liga Super Wanita Barclays Ahad menentang Arsenal,” kata kelab itu.

“Kelab kami menentang dengan tegas sebarang bentuk penyalahgunaan dan tingkah laku diskriminatif. Diskriminasi tidak mempunyai tempat dalam Kelab Bola Sepak Chelsea atau dalam mana-mana komuniti kami.”

“Kami akan mengambil tindakan terhadap mana-mana individu yang dapat kami kenal pasti. Kami bersama anda, Lauren,” tambah mereka.

Persatuan Bola Sepak turut menyuarakan pandangan serupa.

Satu catatan di X dari akaun pasukan kebangsaan England menulis: “Kami bersama anda LJ. Penyalahgunaan dalam talian dan tingkah laku diskriminatif tidak ada tempatnya dalam bola sepak. Tingkah laku yang tercela ini mesti mempunyai kesannya.”