BEKAS pengurus Aston Villa, Dean Smith kelihatan berjaya menewaskan persaingan dari Frank Lampard dan akan dilantik sebagai pengurus baharu pasukan Major League Soccer (MLS) Charlotte FC.

Pengurus berusia 52 tahun itu telah menganggur sejak gagal mengekalkan Leicester City dalam Liga Perdana musim lalu.

Kini, bekas pemain Leicester City dan Brentford itu dilaporkan hampir pasti untuk kembali ke padang di Amerika.

Ia dilaporkan secara meluas bahawa dia akan disahkan secara rasmi dalam tugasnya sebagai pengurus pasukan MLS dalam tempoh 24 jam akan datang.

Dean Smith is set to be appointed MLS side Charlotte FC's new manager

Smith terbang dari percutian keluarga di New York City hari ini untuk menyelesaikan butiran perjanjian kontraknya dan dijangka akan segera menandatanganinya.

Berita ini bermakna bekas pemain tengah England, Lampard, 45, akan kekal tanpa pekerjaan buat masa ini.

Francais Persidangan Timur yang berpangkalan di Carolina Utara dimiliki oleh jutawan David Tepper.

Dia telah berbincang dengan beberapa calon berprofil tinggi untuk jawatan itu sejak memecat Christian Lattanzio pada November, walaupun Lattanzio membawa Charlotte ke perlawanan separuh akhir.

Lampard merupakan salah seorang yang dikatakan telah berbincang dengan ketua itu, menurut Daily Mail.

He has beaten Frank Lampard to the job

Bagaimanapun, legenda Chelsea itu terlepas peluang untuk memulihkan kerjayanya di Amerika Syarikat, di mana sebelum ini dia telah bermain untuk New York City FC, selepas Smith memberikan kesan positif sepanjang proses temuduga.

Smith hanya mengambil alih Leicester pada April selepas pemergian Brendan Rodgers, tetapi dia tidak mampu mengeluarkan pasukan itu dari zon penyingkiran semasa pengendaliannya selama lapan perlawanan.

Dia sebelum ini mengendalikan Norwich selama setahun dan berjaya membawa Villa kembali ke Liga Perdana pada 2019.

Sementara itu, Lampard kembali ke kerusi panas Chelsea secara sementara pada April selepas Graham Potter dipecat. Dia sebelum ini menghabiskan masa kurang dari setahun di Everton, mengekalkan mereka pada musim pertamanya di sana, namun dipecat pada Januari.

Charlotte menantikan musim ketiga mereka di MLS tahun depan. Mereka menduduki tempat kesembilan di Persidangan Timur musim lalu dan mengalahkan Lionel Messi Inter Miami 1-0 pada hari terakhir musim biasa untuk mencapai perlawanan separuh akhir.