PERSATUAN Bola Sepak (FA), telah mengesahkan bahawa mereka akan ‘meniliti’ perpindahan Jermain Defoe dari Spurs ke Portsmouth pada tahun 2008 yang didakwa melanggar peraturan pemindahan.

Laporan dari Times telah menyatakan bahawa Spurs mungkin mendapati diri mereka dalam masalah besar selepas bukti menunjukkan mereka menggunakan ejen tidak berlesen dalam rundingan yang melibatkan Defoe menyelesaikan perpindahan £7.5 juta (RM43.83 juta) ke Pompey.

Pada masa itu, FA memutuskan untuk tidak mengambil tindakan terhadap Tottenham tetapi badan pengurusan bola sepak England telah mengesahkan bahawa mereka akan menyiasat kes itu.

Seperti yang disahkan oleh Times, kenyataan FA pada Rabu berbunyi: “Kami sedang mengkaji kes ini, dan sebagai sebahagian daripada itu, kami akan mengkaji semula anugerah panel arbitraj.”

Defoe (kiri) dibeli oleh pengurus Portsmouth ketika itu, Harry Redknapp.

Media tersebut juga mengesahkan bahawa badan bola sepak itu akan membuka semula kes terhadap kelab dari utara London itu, selepas sebelumnya tidak mengambil tindakan.

Melanggar peraturan FA megenai ejen telah menyebabkan kelab dikenakan hukuman pengurangan mata, penggantungan jawatan pengarah dan larangan pemindahan dikenakan. Pada tahun yang sama, Luton Town telah dikenakan pengurangan 10 mata kerana melanggar peraturan ejen.

“Kes tersebut telah didengar oleh panel arbitrasi bebas 15 tahun yang lalu. FA tidak terlibat dalam proses arbitraj tersebut.”

“Tidak jelas berapa banyak maklumat yang dikongsi dengan FA pada masa itu, dan tiada tindakan disiplin diambil. Jika terdapat bukti baru yang tidak tersedia pada masa itu, dan yang menunjukkan pelanggaran serius terhadap peraturan kami berlaku, kami akan mengkajinya semula,” kata jurucakap FA.

Laporan dari Times mendakwa bekas pemain West Ham dan Tottenham, Mitchell Thomas, yang merupakan ‘figura utama’ dalam perpindahan Defoe ke Portsmouth, merupakan ejen yang tidak berlesen pada waktu itu.

Pengerusi Spurs Daniel Levy membenarkan perpindahan Defoe ke Fratton Park pada 2008.

Dakwaan dibuat bahawa Pengerusi Tottenham, Daniel Levy, Defoe, dan pengurus Spurs ketika itu, Harry Redknapp, semuanya berurusan dengan Thomas semasa perjanjian itu.

Ejen dibenarkan untuk mewakili pemain dalam perpindahan tetapi harus memegang lesen dan mempunyai kontrak perwakilan rasmi. Kontrak antara ejen dan pemain mesti mengandungi ‘keseluruhan perjanjian antara pihak-pihak yang berkaitan dengan aktiviti agensi’, termasuk butiran komisen yang sepatutnya.

Peraturan FA pada masa itu yang masih berlaku hari ini, menetapkan bahawa pemain dan kelab tidak dibenarkan menggunakan ejen tanpa lesen untuk menyelesaikan perjanjian perpindahan.

Laporan tersebut turut menyatakan bahawa gagal mematuhi peraturan ini boleh membawa kepada hukuman yang serius, dengan kemungkinan disingkirkan.

Laporan mendakwa Spurs menggunakan ejen tidak berlesen dalam rundingan yang menyaksikan Defoe melengkapkan perpindahan £7.5 juta ke Pompey.

FA dilaporkan memutuskan untuk tidak mengambil tindakan pada Januari 2010 walaupun mempunyai akses ke rekod telefon yang terperinci dan mengetahui bahawa Thomas telah berperanan membantu mengesahkan perpindahan Defoe ke Fratton Park, kerana mereka mendakwa pegawai Wembley tidak memiliki semua dokumen yang relevan pada masa itu.

Seorang eksekutif FA dikatakan tidak diberitahu tentang kes Defoe pada masa itu. Thomas telah dinamakan oleh FA pada 2008 dalam senarai ejen yang telah beroperasi tanpa lesen yang sesuai.