SKUAD Selangor FC telah ke Bangkok, Thailand untuk kem latihan pramusim sebagai persiapan menghadapi saingan liga yang bermula Mei ini.

Antara objektif utama pramusim ini ialah mengadakan perlawanan persahabatan dengan dua kelab di Thailand bagi menguji kemampuan pasukan setakat ini.

Selain itu, aktiviti ‘team building’ juga dijalankan untuk membina semangat berpasukan yang lebih baik dan mendapatkan hubungan yang lebih baik di kalangan pemain, pegawai dan jurulatih sebelum liga bermula.

Pemain tengah dan pertahanan Selangor FC, Safuwan Baharudin, berharap kem latihan pramusim ini dapat membantu pasukan melihat dengan jelas perubahan dan penambahbaikan yang perlu dilakukan bagi memantapkan pasukan untuk musim ini.

May be an image of 1 person, playing American football, playing football and text

Safuwan antara tonggak utama Selangor FC musim 2024/25.

“Saya pasti semua pemain tidak sabar menunggu sesi pramusim di Bangkok. Ini akan menjadi ujian pertama buat kami kerana pasukan itu akan menentang dua kelab Thailand yang kini aktif dalam liga mereka.

“Jadi, saya percaya mereka tahap kecergasan pastinya akan membantu kita untuk mengukur dari segi ketahanan, kebolehan teknikal dan taktikal dari perlawanan persahabatan tersebut. Dalam masa yang sama ia akan membantu jurulatih membuat keputusan dalam merancang sistem yang bakal kita gunakan.

“Pramusim ini adalah masa terbaik untuk pasukan mengenali dan memahami antara satu sama lain dengan lebih baik, untuk membantu kami mewujudkan kerja berpasukan yang lebih hebat apabila Liga Malaysia bermula nanti,” kata Safuwan menerusi kenyataan di Media Selangor FC.

Memasuki tahun kelima bersama Gergasi Merah, kelab yang paling lama berkhidmat, Safuwan secara peribadi terasa seperti berhutang dengan Selangor FC.

“Saya mahu membantu kelab itu layak ke pusingan akhir dan menjulang trofi kemenangan sebelum ini. Saya fikir bab seterusnya.

“Saya harap tahun ini saya boleh bermain tanpa sebarang kecederaan. Jika saya bebas daripada kecederaan dan fizikal dalam keadaan baik, saya pasti akan memberikan 100 peratus di atas padang dengan harapan saya akan dapat bermain dalam 80 peratus perlawanan untuk musim 2024/2025,” ujarnya.