FOTO : PSSI

PENGERUSI Persatuan Sepak Bola Seluruh Indonesia (PSSI), Erick Thohir berangkat ke Eropah untuk melobi Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (Fifa) agar Indonesia tidak menerima hukuman berat.

“Malam ini (semalam) saya akan berlepas ke Eropah untuk rundingan. Kami akan bercakap dengan Fifa, Garuda adalah global. Ini peta biru. Jadi ini sebabnya saya berterima kasih kepada Encik Bas (Basuki Hadimuljono) kerana datang. Jadi kita bercakap, bukan persepsi. Kita bicara tentang prosesnya,” kata Erick Thohir yang dipetik dari Instagramnya, petang Isnin.

Erick berharap pertemuannya dengan Fifa dapat membawa Indonesia keluar daripada ancaman sekatan.

“Bismillah, semoga Indonesia dapat keluar dari ancaman sekatan. Saya akan bawa peta ‘Garuda Global’ kepada Fifa. Semoga ada berita baik,” kata Erick.

Rabu lalu, Fifa mengumumkan Indonesia tidak akan menjadi tuan rumah Piala Dunia U-20 2023.

Dalam keputusan ini, Fifa turut mempertimbangkan perkara mengenakan sekatan ke atas Indonesia.

Bagaimanapun, Erick berkata dia akan bekerja keras untuk berunding semula dengan Fifa supaya Indonesia tidak dikenakan sekatan selepas penarikan balik status tuan rumah Piala Dunia B-20 2023.

Presiden Indonesia, Joko Widodo turut mengarahkan Erick Thohir untuk terus berkomunikasi dengan Fifa supaya Indonesia tidak menerima sekatan berat.

Kini, rundingan itu akan dijalankan semula oleh Erick selepas mendapat jemputan daripada Fifa untuk menghadiri Majlis Fifa yang merupakan badan pembuat keputusan organisasi utama dalam Kongres Fifa.