LIVERPOOL berada dalam situasi kurang senang dengan Jurgen Klopp musim ini. Lelaki dari Jerman itu tidak takut jika dia terpaksa dipecat nanti.

Liverpool sudah pasti tanpa gelaran musim ini, tetapi keadaannya jauh lebih teruk. The Reds berada di kedudukan kelapan dengan 42 mata dan mungkin gagal meraih tiket ke Liga Juara-Juara untuk musim depan.

Nasib Klopp kemudiannya dipersoalkan, walaupun kontrak baharu tamat pada 30 Jun 2026. Pengurus berusia 55 tahun itu mengakui dia tidak takut untuk dipecat.

“Saya tidak takut (dipecat), tidak. Tidak perlu takut, saya perlu sampaikan. Saya bukan di sini sebagai lukisan dinding rumah, saya di sini untuk menyampaikan,” kata Klopp seperti dipetik Sports Mole.

Klopp mengakui dia bertahan sehingga kini kerana berjaya pada masa lalu. Dia mampu membawa Liverpool memenangi Liga Perdana Inggeris dan Liga Juara-Juara.

“Saya sedar hakikat bahawa saya duduk di sini kerana masa lalu, bukan kerana apa yang telah kami lakukan musim ini. Kami mempunyai pemilik yang bijak – mereka tahu tentang situasi itu. Jika ia musim pertama saya, pastinya lain sikit,” ujarnya.

Liverpool telah tewas tiga kali berturut-turut selepas menewaskan Manchester United 7-0. Jordan Henderson dan rakan sepasukan sepatutnya mengubah cara bermain.

“Kami perlu menyelesaikan ini. Kami tidak boleh terus bermain seperti yang kami lakukan dari semasa ke semasa.

“Kami perlu mencari jalan keluar,” tegas Klopp.