CRISTIANO Ronaldo telah melabelkan isyarat lucah yang menyaksikan dia digantung untuk perlawanan sebagai ‘salah faham’ kerana dia menegaskan dia tidak akan sekali-kali tidak menghormati budaya Saudi.

Bintang Al-Nassr itu, bertindak balas terhadap saingan penyokong Al-Shabab yang melaungkan ‘Messi, Messi’ sepanjang permainan, menujahkan pelvisnya ke arah penonton selepas pasukannya menjaringkan gol kemenangan lewat bulan lalu.

Persekutuan Bola Sepak Arab Saudi (SAFF) bertindak balas dengan menggantung pemain berusia 39 tahun itu dengan penggantungan satu perlawanan dan denda 30,000 Riyal Saudi (RM 37,485).

Ronaldo terlepas perlawanan seri 4-4 pasukannya dengan Al-Hazm dalam Liga Pro Saudi, tetapi bercakap minggu ini bekas penyerang Manchester United dan Real Madrid itu menetapkan rekod lurus.

”Apa yang saya lakukan adalah salah faham. Saya akan sentiasa menghormati budaya semua negara, tetapi apa yang dilihat orang tidak selalunya realiti,” kata Ronaldo.

“Seperti yang saya katakan dan saya akan katakan sekali lagi, sudah jelas saya tidak akan melakukannya lagi di negara ini, tetapi di Eropah, ia adalah perkara biasa.

‘’Kadang-kadang keghairahan dan keseronokan permainan menyebabkan kami melakukan beberapa kesilapan.

‘’Setiap kali saya membuatnya, saya tidak melakukannya dengan sengaja. Setiap hari saya cuba menjadi lelaki yang lebih baik,” beliau berkata.

Bintang Portugal itu menambah: ‘’Apa yang boleh saya janjikan ialah saya seorang pemain yang memberikan segala-galanya di atas padang, pemain yang bersemangat, pemain yang sentiasa mahu menang.

”Saya seorang pemain yang tidak suka melihat orang melakukan perkara yang tidak sportif. Saya gembira berada di Arab Saudi dan gembira mewakili Al-Nassr.”

Ronaldo merupakan antara bintang terawal yang bermain di Liga Pro sebelum kemasukan bintang-bintang lain. (Sumber Gambar: Getty Images)

Ronaldo dikritik kerana tindakan serupa semasa kekalahan 2-0 kepada Al-Hilal pada April tahun lalu apabila dia membalas lebih banyak laungan ‘Messi’ dengan mencengkam kelangkangnya.

Al-Nassr mempertahankan tindakannya ketika itu dengan mengatakan Ronaldo ‘menerima kesakitan semasa perlawanan’ pada kemaluannya.

Ronaldo mengalami satu malam lagi untuk dilupakan pada hari Isnin kerana dia terlepas sasaran dari jarak tiga ela ketika Al-Nassr tersingkir dari Liga Juara-Juara AFC kepada Al-Ain.

Ketinggalan 1-0 kepada pasukan Emirati itu daripada perlawanan suku akhir pertama, Al-Nassr bolos dua kali pada separuh masa pertama.

Bagaimanapun, mereka berjaya melakukan kebangkitan yang menakjubkan dengan menjaringkan tiga gol untuk membawa permainan ke masa tambahan.

Sultan Al-Shamsi memulihkan kelebihan Al-Ain tetapi Ronaldo menyempurnakan sepakan penalti untuk tarik perlawanan itu ke penentuan sepakan penalti, dengan Al-Nassr bermain 10 orang pada ketika ini.

Tetapi walaupun Ronaldo menyempurnakan sepakan penaltinya dalam penentuan sepakan penalti, tiga rakan sepasukannya – termasuk bekas pemain pertahanan Man United, Alex Telles – terlepas penalti ketika Al-Ain menang 3-1 untuk mara ke suku terakhir.

Ia menghapuskan peluang satu lagi trofi untuk Ronaldo musim ini, dengan Al-Nassr kini 12 mata di belakang pendahulu Al-Hilal dalam Liga Pro Saudi.