JURULATIH Hungary Marco Rossi mengakui keunggulan pasukan Jerman yang mengalahkan skuadnya 0-2 pada perlawanan aksi kedua Kumpulan A Euro 2024, awal pagi Rabu.

Bagaimanapun, Rossi mengkritik cara pengadil dalam perlawanan itu kerana beberapa keputusan. Salah satunya adalah gol pertama Jerman yang dijaringkan oleh Jamal Musiala pada minit ke-22.

Menurutnya, sebelum jaringan itu berlaku pertembungan antara kapten Jerman, Ilkay Gundogan dan pemain pertahanan Hungary, Willi Orban. Walaupun pemain Hungary membantah dakwaan pelanggaran itu, pengadil Belanda, Danny Makkelie, masih membenarkan permainan diteruskan untuk memihak kepada Jerman.

Kemudian pada separuh masa kedua, dalam situasi yang sama melibatkan pemain tengah Jerman Robert Andrich, pengadil tidak menganggapnya sebagai kesalahan.

“Pengadil menggunakan double standard, kerana pada separuh masa pertama pengadil membenarkan gol selepas (Gundogan) menolak Orban, dan pada separuh masa kedua dalam situasi yang sama dengan (pemain Jerman Robert) Andrich, pengadil meniup wisel,” kata Rossi kepada pemberita selepas perlawanan seperti dipetik dari Reuters.

Menurutnya, ketika mengadili perlawanan di atas padang, pengadil tidak sepatutnya mempunyai double standard seperti yang berlaku dalam perlawanan itu.

“Kami hanya perlu menggunakan satu standard, bukan standard saya,” kata jurulatih dari Itali itu.

Menurutnya, dalam perlawanan malam tadi Jerman memang lebih kuat daripada pasukannya, dan di atas kertas mereka menjadi pilihan untuk menang. Walaupun tanpa ‘bantuan’ pengadil, dia menyindir, Jerman mempunyai peluang besar untuk menewaskan Hungary.

“Dari perspektif saya, Jerman mungkin akan menang, mereka lebih kuat daripada kami dan mereka tetap akan menang. Tetapi, pengadil adalah yang paling teruk di atas padang. Jerman tidak memerlukan bantuan pengadil, terutamanya menentang pasukan seperti Hungary,” kata Rossi.

Jerman mara ke Pusingan 16 Euro 2024 selepas menewaskan Hungary yang dikendalikan Marco Rossi hasil jaringan Jamal Musiala dan Ilkay Gundogan.

Pada perlawanan itu, Jerman menang dengan dua gol hasil aksi Musiala dan gol Ilkay Gundogan pada minit ke-67.
Kemenangan ini menjadikan Jerman pasukan pertama mara dari fasa kumpulan ke pusingan 16. Perlawanan terakhir Jerman dalam fasa kumpulan iaitu menentang Switzerland tidak akan menentukan sama ada mereka layak atau tidak dalam Kumpulan A.

Sementara itu bagi Hungary, tewas dua kali dalam fasa kumpulan bermakna mereka semakin hampir tersingkir daripada pusingan akhir Euro 2024 Hungary benar-benar mesti menang, dan memenuhi syarat tertentu dalam perlawanan akhir menentang Scotland jika mereka mahu layak.

“Secara matematik kami masih belum keluar dari Euro, dan dalam perlawanan terakhir, kami akan mencuba segala-galanya untuk menang,” kata Rossi.