PENGURUS England, Gareth Southgate mengulas keputusan perlawanan pasukannya menentang pasukan Serbia awal pagi Isnin.

Dia menilai pasukannya telah bermain dengan baik dalam perlawanan pembukaan Euro 2024.

Bermain di Arena Veltins, England menjadi tuan rumah kepada salah satu pasukan kuda hitam Eropah, Serbia.

Dalam perlawanan ini, Serbia memberikan tentangan sengit kepada The Three Lions. Bagaimanapun, England berjaya muncul sebagai pemenang selepas Jude Bellingham menjaringkan gol tunggal.

Three Lions bermula baik kempen Euro 2024.

Southgate mengakui pasukannya benar-benar bekerja keras untuk menewaskan Serbia. “Mereka (Serbia) adalah pasukan yang sangat kuat,” kata Southgate kepada BBC Sports.

Southgate berkata, ada satu aspek yang menggembirakannya mengenai permainan England dalam perlawanan ini.

Dia gembira bagaimana pasukannya mampu bertahan dengan baik sebagai satu pasukan sehingga tidak bolos apabila diserang Serbia.

“Kami benar-benar dibuat menderita oleh mereka dalam perlawanan ini. Tetapi saya gembira kerana kami dapat mempertahankan gol kami daripada tekanan yang mereka berikan kepada kami. Itu sangat penting untuk pasukan ini,” sambung Southgate.

Southgate mengakui prestasi England agak merosot pada separuh masa kedua. Bagaimanapun, dia tidak kisah itu, kerana paling penting mereka berjaya meraih tiga mata dalam perlawanan ini.

“Saya sangat berpuas hati dengan permainan kami hari ini, terutamanya pada separuh masa pertama. Kami benar-benar mengawal bola dengan sangat baik.

“Pada separuh masa kedua, kami tidak mampu mendominasi seperti pada separuh masa pertama, tetapi kami berjaya menang pada perlawanan pertama kejohanan ini dan itu sangat penting buat kami,” katanya.

Kemenangan ke atas Serbia ini meletakkan England di tangga teratas Kumpulan C dengan tiga mata.