FIFA Series adalah inisiatif baharu oleh Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (Fifa) untuk menyediakan perlawanan yang lebih bermakna untuk pasukan kebangsaan semasa kalendar perlawanan antarabangsa.

Ia bertujuan untuk meningkatkan kualiti dan daya saing bola sepak antarabangsa dengan memudahkan perlawanan antara persatuan ahli daripada konfederasi yang berbeza.

Presiden Fifa, Gianni Infantino dalam kenyataaan berkata, fasa perintis akan bermula semasa perlawanan antarabangsa lelaki pada Mac 2024.

Sebanyak 20 negara akan menjadi projek perintis Fifa Series iaitu, Sri Lanka, Bhutan, Republik Afrika Tengah, Papua New Guinea, Azerbaijan, Mongolia,Tanzania, Bulgaria, Algeria, Bolivia, Andorra, Afrika Selatan, Bermuda, Guinea, Kemboja, Caoe Verde, Guyana, Vanuatu, Equatorial Guinea dan Brunei.

Ujarnya, ini adalah satu langkah yang sangat positif untuk bola sepak pasukan kebangsaan di peringkat global. Persatuan ahli kami telah lama memberitahu kami tentang keinginan mereka untuk menguji diri mereka terhadap rakan sejawat mereka dari seluruh dunia, dan kini mereka boleh berbuat demikian dalam kalendar perlawanan antarabangsa lelaki.

“Melalui Fifa Series, perlawanan yang lebih bermakna akan membolehkan interaksi bola sepak yang jauh lebih berharga untuk pemain, pasukan dan peminat, dan akan memberi sumbangan positif kepada pembangunan permainan,” kata Infantino.

Projek perintis Fifa Series akan berlangsung di Algeria, Azerbaijan, Arab Saudi dan Sri Lanka.

FLASH SUKAN bersetuju konsep dan idea ini kerana pasukan yang berada di ranking rendah sering menghadapi kesulitan untuk mendapatkan perlawanan persahabatan kerana pasukan lain mungkin tidak melihatnya sebagai perlawanan yang menarik atau bermakna.

Dengan adanya Fifa Series, pasukan ranking rendah ini akan memiliki platform yang disediakan oleh Fifa untuk mendapatkan perlawanan yang bermakna dengan pasukan dari konfederasi yang berbeza.

Ini tidak hanya memberi mereka lebih banyak peluang untuk bermain, tetapi juga memberi mereka pengalaman bermain dengan pasukan yang lebih kuat, yang dapat membantu mereka meningkatkan kualiti permainan mereka.

Selain itu, ini juga akan membantu dalam membangunkan dan memperluas komuniti bola sepak kebangsaan di negara-negara yang mungkin kurang terkenal dalam arena antarabangsa.

Mengikut perancangan, Fifa Series akan menampilkan perlawanan persahabatan antarabangsa yang dianjurkan oleh Fifa, yang terdiri daripada empat pasukan kebangsaan daripada konfederasi berbeza yang bermain di satu negara tuan rumah.

Objektif utama adalah untuk menawarkan lebih banyak persatuan ahli di seluruh dunia peluang untuk bermain.

Inisiatif ini adalah sebahagian daripada usaha Fifa untuk meningkatkan kualiti dan daya saing bola sepak antarabangsa dengan memudahkan perlawanan antara pasukan yang mungkin tidak biasanya berhadapan antara satu sama lain, memberikan pengalaman dan pendedahan yang berharga untuk pemain dan pasukan.

Difahamkan, persatuan ahli dari semua konfederasi Fifa telah dijemput untuk mengambil bahagian dalam fasa perintis Fifa Series, membolehkan pasukan menguji diri mereka menentang pelbagai lawan dari seluruh dunia.

Perlawanan ini dijadualkan dalam kalendar perlawanan antarabangsa lelaki sedia ada, memastikan ia tidak mengganggu jadual liga domestik.