JURGEN Klinsmann enggan melepaskan jawatannya sebagai jurulatih Korea Selatan selepas pasukannya tersingkir daripada peringkat separuh akhir Piala Asia 2023.

Pada perlawanan yang berlangsung di Stadium Ahmad bin Ali, Al Rayyan, Jordan berjaya menewaskan Korea Selatan 2-0 hasil jaringan Yazan Al Naimat pada minit ke-53 dan Musa Al Taamari pada minit ke-66.

Selepas perlawanan itu, Klinsmann ditanya sama ada dia merancang untuk meletakkan jawatan sebagai jurulatih Korea Selatan selepas gagal dalam Piala Asia 2023.

“Saya tidak bercadang untuk melakukan apa-apa,” kata Klinsmann pada sidang media selepas perlawanan seperti yang dipetik oleh Yonhap.

“Saya bercadang untuk menganalisis kejohanan ini, kembali ke Korea dan sudah tentu bercakap dengan persekutuan tentang apa yang baik dan apa yang tidak begitu baik dalam kejohanan itu,” tambah Klinsmann.

Image

Klinsmann berkata, kegagalan dalam Piala Asia 2023 adalah tanggungjawab jurulatih. Dia berazam untuk meneruskan kehidupan bagi memastikan masa depan yang lebih baik untuk bola sepak Korea Selatan.

“Saya fikir terdapat banyak perkara baik yang kami lihat. Ini adalah pasukan yang sedang membangun, pasukan yang masih perlu berkembang menuju ke Piala Dunia di AS, Mexico dan Kanada dalam dua setengah tahun akan datang.

“Jelas sekali, membuktikan dalam kelayakan adalah sangat sukar, jadi kami masih mempunyai banyak kerja yang perlu dilakukan. Selain itu, saya tidak memikirkan apa-apa,” kata Klinsmann.