PEMANDU Ferrari, Charles Leclerc mencatat sejarah dengan merebut tempat pertama pada Grand Prix Las Vegas yang pertama.

Sehari setelah kekacauan latihan terhenti, pemandui Ferrari itu mengatur rentak semasa sesi kelayakan yang diadakan antara tengah malam hingga pukul 1 pagi waktu tempatan pada Sabtu.

Walaupun acara malam itu kurang menarik, ia mengelakkan kekacauan seperti malam sebelumnya di mana peminat hanya menonton selama lapan minit aksi sebelum pulang. Penutup longkang yang terlepas perlu dibaiki dan sesi pertama dibatalkan.

Sesi kedua yang tertangguh pula berlangsung dari 2.30 pagi hingga 4 pagi, satu jadual yang merosakkan harapan Formula Satu untuk menembusi pasaran Amerika yang kebiasaannya kurang berminat.

Pada hujung minggu ini, Leclerc menamatkan saingan 0.44 saat lebih cepat daripada rakan sepasukannya, Carlos Sainz, dengan juara dunia Max Verstappen di tempat ketiga di hadapan kira-kira 90,000 peminat yang menonton aksi di sekitar Las Vegas Strip dengan mercu tanda hotel terkenal seperti Bellagio, Caesars Palace, dan MGM Grand.

Pemandu Mercedes, Lewis Hamilton mengalami malam yang buruk dengan kelayakan ke-11, setelah menamatkan saingan di kedudukan kelapan, 63 saat di belakang pemenang Max Verstappen pada perlumbaan terakhir di Brazil.

Rakan sepasukan Mercedes dari Britain, George Russell berada di tempat keempat terbaik dalam litar sejauh 3.8 batu itu.

George Russell, Mercedes F1 W14

George Russell

Sainz akan bermula di tempat ke-12 selepas jatuh 10 tempat untuk menukar enjin yang disebabkan oleh perlanggarannya dengan lubang dalam latihan. Hamilton naik satu tempat, begitu juga dengan Russell.

Selain itu, Lando Norris tersingkir di Q1, hanya menjadi yang ke-16 terpantas pada hari yang mengecewakan untuk McLaren, yang juga melihat rookie Australia mereka, Oscar Piastri menamatkan kelayakan hampir terakhir.

Pasukan berwarna oren itu menunjukkan prestasi cemerlang dalam beberapa minggu kebelakangan ini tetapi jelas litar jalanan baru ini, dengan tiga jalan lurus dan selekoh perlahan, tidak menyokong komposisi kereta mereka.