PEP GUARDIOLA  mendedahkan telah menerima tawaran untuk mengendalikan Brazil selepas penyandangnya Tite melepaskan jawatan setelah gagal dalam kempen Piala Dunia Qatar 2022.

Brazil tewas menerusi sepakan penalti oleh Croatia dalam kejutan tersingkir pada suku akhir, dengan Tite berundur sejurus selepas itu.

Bagaimanapun pengendali berusia 51 tahun itu menolaknya dengan memberikan keutamaan untuk memimpin The Citizens

Brazil mahu Guardiola menggantikan penyerang berusia 61 tahun dengan peranan legenda Ronaldo menghubungi  menerusi ejennya Pere untuk melihat sama ada dia berminat.

Tetapi pendekatan itu telah dikecewakan dengan Guardiola berminat untuk meneruskan peranannya di Etihad.

Laporan juga mendakwa Guardiola ditawarkan kontrak 10 juta pound (RM52 juta) setahun oleh Brazil pada musim panas lalu.

Pemain Sepanyol itu menandatangani lanjutan kontrak pada November yang akan mengekalkannya di Manchester City sehingga 2024.

Bagaimanapun Guardiola, mendedahkan langkah seterusnya adalah pengurusan antarabangsa dan dia membayangkan perpindahan ke Brazil.

“Langkah seterusnya ialah pasukan kebangsaan, ya, jika ada peluang.

“Saya mesti berehat selepas tujuh tahun (di City), saya perlu berhenti menonton, belajar daripada pemain lain dan mungkin itulah jalan yang akan saya lalui.

“Saya ingin melatih di Euro, Copa America, Piala Dunia,” tegas Guardiola

Brazil kini akan mengalihkan perhatian mereka kepada pihak lain tetapi dilaporkan terbuka untuk melantik pengurus asing buat kali pertama sejak 1944.