PASUKAN Guinea B-23 dikatakan sangat rindu untuk merasai suasana sukan Olimpik. Inilah yang memberi semangat tambahan kepada mereka untuk menghadapi skuad Indonesia U-23.

Sejak Sukan Olimpik diadakan, Guinea hanya pernah mengalami pertempuran menentang pasukan kuat dalam Sukan Olimpik iaitu pada tahun 1968. Namun sejak Sukan Olimpik memperkenalkan peraturan untuk pemain di bawah umur 23 tahun, mereka sentiasa gagal untuk layak dan tersekat dalam kelayakan fasa.

Pada kelayakan ke Sukan Olimpik Paris 2024, Guinea boleh sahaja layak ke separuh akhir Piala Afrika B-23 2023 dan mempunyai tiga peluang untuk layak ke Paris. Tetapi dua daripada tiga peluang itu telah hilang.

Guinea tewas 0-1 kepada Mesir pada separuh akhir kemudian tewas menerusi sepakan penalti kepada Mali dalam perlawanan untuk tempat ketiga.

Pemain Indonesia sugul selepas tewas dalam aksi tempat ketiga namun berpeluang mencuri slot terakhir jika menumbangkan Guinea .

Perkara yang sama dialami oleh Indonesia B-23, yang mempunyai tiga cara untuk layak ke Paris 2024 dan kini hanya berbaki satu lagi. Pasukan Indonesia B-23 tewas kepada Uzbekistan pada separuh akhir Piala Asia B-23 dan kemudian tumbang kepada Iraq dalam perlawanan untuk tempat ketiga.

Dalam sejarahnya, pasukan Indonesia juga pernah berpengalaman muncul di Sukan Olimpik. Detik itu berlaku pada Sukan Olimpik Melbourne 1956.

Ketika itu, pasukan Indonesia mampu mengikat pasukan Soviet Union yang kuat untuk seri dengan jaringan 0-0 pada perlawanan suku akhir. Malangnya, dalam perlawanan timbal balik, Indonesia tewas teruk 0-4.

Kesatuan Soviet sendiri memenangi pingat emas pada Sukan Olimpik 1956. Mereka menang 1-0 ke atas Yugoslavia dalam perlawanan akhir.

Perlawanan Indonesia dan Guinea dalam playoff untuk tiket Olimpik akan berlangsung di Clairefontaine pada Khamis ini.