TEMASYA Sukan SEA tahun ini akan menjadi percuma kerana negara tuan rumah, Kemboja merancang untuk membayar setiap aspek acara itu dengan sendirinya, bersama-sama dengan sedikit bantuan daripada pihak luar.

Kerajaan Kemboja mengumumkan pada 18 April bahawa mereka akan menampung semua perbelanjaan untuk semua negara yang mengambil bahagian dalam Sukan SEA 32. Ini termasuk pengangkutan, penginapan dan makan.

Perdana Menteri Hun Sen membuat keputusan itu hanya beberapa bulan selepas mengumumkan bahawa kemasukan ke semua acara adalah percuma untuk semua orang termasuk hak penyiaran untuk semua jenis acara.

Ini menjadikan Kemboja sebagai tuan rumah pertama dalam sejarah Sukan SEA yang menampung semua perbelanjaan bagi negara yang mengambil bahagian.

Dan ini berlaku walaupun negara itu salah satu KDNK terendah di Asia Tenggara, di atas Laos, Timor Leste dan Brunei sahaja.

“Kami melakukan ini supaya negara lain dapat memahami keikhlasan rakyat Khmer,” kata Hun Sen semasa ucapan di Phnom Penh pada hari Isnin, seperti yang dipetik oleh Khmer Times.

Kementerian Ekonomi dan Kewangan Kemboja mengumumkan pada Januari bahawa langkah-langkah ini mungkin membawa jumlah kos penganjuran Sukan SEA ke-32 kepada $200 juta.

Harga untuk membina Kompleks Sukan Negara Morodok Techo yang baharu di Phnom Penh akan menyumbang $160 juta daripada jumlah itu. Apabila siap, Stadium Morodok Techo akan menjadi yang kedua terbesar di Asia Tenggara, di belakang Stadium Nasional Bukit Jalil di Malaysia. Ia akan menjadi hampir dua kali ganda saiz Stadium My Dinh Vietnam.

Menurut Bank Dunia, KDNK Kemboja pada 2021 ialah $27 bilion. Ini bermakna bajet mereka untuk Sukan SEA ke-32 menyumbang 0.74 peratus daripada angka itu. Nisbah ini adalah 53 kali lebih tinggi daripada Vietnam, yang membelanjakan $51 juta untuk menjadi tuan rumah Sukan SEA ke-31 tahun lepas, bersamaan dengan 0.014 peratus daripada KDNK mereka.

Kemboja sanggup berbelanja besar untuk menganjurkan Sukan SEA ke-32 kerana mereka mahu membangunkan kompleks sukan negara yang sesuai. Pada Jun 2018, Setiausaha Agung Jawatankuasa Olimpik Kebangsaan Kemboja Vath Chamroeun menekankan kepentingan Kompleks Sukan Negara Morodok Techo yang baharu.

Katanya, pembinaan projek itu bukan sahaja baik untuk pembangunan sukan di Kemboja, malah dapat membantu menarik pelancong antarabangsa ke Kemboja.

Satu lagi sebab untuk perbelanjaan besar ialah Kemboja mempunyai rakan kongsi utama dalam usahasama Sukan SEA iaitu China.

Dalam satu kenyataan awal minggu ini, PM Hun Sen berkata: “Kami tidak memerlukan wang daripada jualan tiket atau sebarang pengiklanan di Kemboja. Apa yang kita perlukan sekarang ialah dunia mengetahui tentang Kemboja.”

Rakyat Asia Tenggara sebahagian besarnya menyuarakan sokongan terhadap keputusannya.

Pengguna Facebook, Evrin dari Indonesia mengulas: “Ini adalah keputusan yang hebat. Kemboja cuba membawa Sukan SEA ke peringkat seterusnya. Semoga berjaya.”

Ming Sinh dari Kemboja mengulas: “Kami cuba menganjurkan Sukan SEA dengan cara terbaik, walaupun ada orang yang mentertawakan keputusan PM Hun Sen. Kami ingin menunjukkan kepada anda betapa baik dan berjiwa besar orang Kemboja.

“Ini menunjukkan potensi ekonomi dan pandangan jauh Kemboja dalam menganjurkan Sukan SEA. Ini akan menarik pelaburan antarabangsa dan pelancong ke Kemboja selepas acara itu,” kata Luong Tan dari Vietnam.

Sesetengah orang menyuarakan kebimbangan bahawa penganjuran Sukan SEA seperti itu akan menjejaskan ekonomi Kemboja secara negatif. Namun begitu, keputusan Hun Sen disambut baik oleh negara-negara yang mengambil bahagian dalam Sukan SEA, dan kebanyakan penganalisis merasakan Sukan itu akan mendapat manfaat dengan menjangkau penonton yang lebih besar di rantau ini. — VNExpress