Select Page

Isu khidmat jurulatih.. “Kalau saya layan banyak, tidak betul juga”

Isu khidmat jurulatih.. “Kalau saya layan banyak, tidak betul juga”

PEMAIN perseorangan lelaki profesional negara, Lee Zii Jia kekal untuk tidak mendapatkan khidmat jurulatih meskipun pelbagai pihak mendesak pemain ranking keempat dunia itu mempertimbang keputusannya demi kemajuan prestasi.

Pemain terbabit berkata, tidak ada perancangan untuknya ada jurulatih namun tetap menghormati pandangan yang diberikan beberapa bekas pemain kebangsaan.

“Pertama sekali saya mahu cakap bukan saya enggan mengulas komen-komen yang diberikan sebelum ini. Tindakan saya itu bukanlah untuk tidak menghormati mereka, saya tetap hormat kerana mereka adalah legenda.

“Apa yang mereka bagi (pandangan) itu saya terima, tapi saya tidak boleh layan semua kerana satu komen ini dan satu komen itu. Kalau saya layan banyak, tidak betul juga kerana saya pun tidak ada banyak masa sangat,” katanya.

Lee Zii Jia kekal dengan pendirian mahu bergerak solo tanpa jurulatih.

Beberapa pemain kebangsaan antaranya Datuk Rashid Sidek, Roslin Hashim, Datuk James Selvaraj menyarankan Zii Jia yang juara Asia itu segera melantik jurulatih susulan kemerosotan prestasinya selepas berpisah dengan jurulatih dari Indonesia, Indra Wijaya, November tahun lalu.

Juara Seluruh England 2021 itu menegaskan dia akan terus fokus ke hadapan tanpa bimbingan jurulatih.

“Saya hanya mahu fokus apa yang ada di depan saya sekarang dan saya perlu lakukannya. Secara jujur, setakat ini memang saya tidak ada fikir untuk ambil jurulatih dan tetap dengan pendirian itu,” kata Zii Jia.

Fokus Zii Jia ketika ini terarah kepada persiapan bagi membawa cabaran bersama skuad negara menghadapi Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BAMTC) 2023 di Dubai, Emiriah Arab Bersatu (UAE) dari 14 hingga 19 Februari ini.

Video Terkini

Loading...