PERSEKUTUAN Renang Malaysia (MAS) sedang giat mencari individu berbakat untuk mengisi jawatan pengarah teknikal dan ketua jurulatih skuad renang negara.

Setiausaha Agung MAS, Andy Low mengungkapkan bahawa tiga calon yang diterima untuk pengarah teknikal dan empat calon untuk ketua jurulatih telah sedikit menonjol dengan resume yang cukup cemerlang.

Dengan tegas Andy menyatakan, pihaknya telah menerima permohonan daripada 26 individu yang berminat, antaranya adalah dari luar negara seperti Kanada, Australia, dan Amerika Syarikat.

“Justeru, beberapa orang di antara mereka pernah melahirkan perenang berkaliber yang beraksi di pentas Olimpik,” ujarnya.

Sementara itu, Andy mendedahkan bahawa tiada calon tempatan yang memohon dan mereka kini menanti kelulusan Majlis Sukan Negara (MSN) untuk menjalankan sesi temuduga.

Mengenai bayaran gaji kepada calon yang terpilih pula, Andy mengakui bahawa ianya mungkin mencapai jumlah yang agak tinggi namun pihaknya sedang mencari inisiatif bagi memudahkan urusan tersebut.

“Kami sedang mengesan bantuan daripada pihak MSN dan syarikat besar untuk membantu menguruskan gaji jurulatih dan pengarah teknikal.

“Kontrak kebiasaannya dua tahun tetapi untuk ketua jurulatih, kita perlu memandang jauh ke hadapan, mungkin antara empat hingga enam tahun untuk melahirkan perenang berkaliber,” tambahnya.

Sebelum ini, MAS telah melantik dua bekas atlet kebangsaan, Bryan Nickson Lomas sebagai pengarah teknikal dan Khairul Safwan Mansur sebagai pengarah prestasi tinggi.

Meskipun hasil di Sukan Asia Hangzhou 2022 melihatkan prestasi skuad renang yang kurang gemilang, harapan MAS masih kekal tinggi untuk membawa momentum lebih baik pada masa hadapan.