PEMAIN pertahanan Perancis, Raphael Varane dilaporkan bakal meninggalkan kelab Manchester United tetapi ia tidak akan berlaku sehingga musim panas ini.

Varane berada di bawah pemerintahan Old Trafford, dan beberapa laporan media menunjukkan dia boleh dijual pada Januari depan.

Namun, media SunSport difahamkan pengurus kelab, Erik ten Hag tidak akan membenarkan pemain itu meninggalkan United sehingga akhir musim ini kerana dia merancang untuk berada pada kedudukan empat teratas liga.

Raphael Varane bersedia meninggalkan Manchester United.

Bertentangan dengan dakwaan Varane boleh kembali ke Real Madrid, sumber mengatakan Varane lebih berminat untuk menyertai perpindahan ke Itali atau Saudi sebagai sebahagian daripada eksodus pemain bintang super.

Sumber berkata: “Hari-hari sudah terhitung untuk Raphael Varane di Manchester United, dan masa depannya berdetik. Dia memulakan musim sebagai pemain pasukan utama, dan kini dia pilihan keempat di belakang Jonny Evans.”

“Meninggalkan kelab dan pemain yang sesuai, tetapi dia tidak akan pergi ke mana-mana pada bulan Januari. Ten Hag mahu mengekalkan tulang belakang pasukannya bersama-sama untuk memberi United peluang terbaik untuk masuk ke kumpulan empat teratas.”

“Namun pada musim panas, United akan mendengarkan beberapa tawaran. Arab Saudi mula menunjukkan minat terhadap Varane yang mana dia berpeluang kenaikan gaji yang besar. Tetapi dia juga berminat dengan Itali kerana ia adalah liga yang dia kagumi dan akan suka menjadi sebahagian daripadanya.”

Erik ten Hag tidak akan membenarkan pemenang Piala Dunia Perancis itu dilepaskan sehingga musim panas.

Pemain Perancis itu kurang mendapat perhatian dari Ten Hag beberapa minggu kebelakangan ini, kehilangan tempatnya kepada Evans dan Harry Maguire.

Varane yang ditandatangani dari pasukan Real Madrid pada 2021 itu dijangka memainkan peranan penting dalam usaha United untuk mencapai puncak bola sepak Inggeris sekali lagi dan membentuk kerjasama yang baik dengan Lisandro Martinez musim lalu, hanya untuk kehilangan tempatnya dalam pasukan walaupun menafikan dakwaan bahawa telah berlaku perselisihan antara dirinya dan Ten Hag.

Varane dipercayai akan dinilai dengan harga antara £17 juta (RM99.5 juta) ke £20 juta (RM117.1 juta). Dia merupakan salah satu pemain dengan gaji tertinggi di United dengan pendapatan sekitar £340,000 (RM2 juta) seminggu, di belakang Marcus Rashford dan Casemiro, yang juga dikaitkan dengan perpindahan.

Awal bulan ini, Ten Hag menafikan bahawa dia dan Varane bertengkar selepas memilihnya dari awal hanya dalam satu daripada lapan perlawanan terakhir United.

Jurulatih Belanda itu berkata: “Ini adalah mengenai alasan taktikal mengapa saya memilih perkongsian ini. Saya rasa Harry dan Jonny berjaya melakukannya dengan baik. Apa yang saya katakan tahun lalu, Harry tidak banyak bermain, jadi saya sangat gembira dengan persembahan Rapha. Saya sentiasa gembira dengan persembahannya.”