KEJUARAAN Kejohanan Badminton Remaja NCT melengkapkan peringkat keempatnya di Sabah, Kota Kinabalu pada hujung minggu lalu dengan penyertaan lebih daripada 500 peserta, kebanyakannya dari Sabah, Sarawak, dan Labuan.

Selepas tiga hari pertempuran sengit, Muhammad Khairie Keplie dari Membakut muncul sebagai pemenang utama, meraih gelaran perseorangan bawah 15 lelaki dan beregu lelaki, membuktikan bakatnya yang perlu diperhatikan setelah memenangi kedua-dua final dalam tiga set mudah.

Semasa kejohanan, duta jenama NCT Alliance, pemain badminton beregu lelaki Malaysia, Man Wei Chong dan Tee Kai Wun turut membuat penampilan istimewa. Dalam satu gestur yang menghangatkan hati, persembahan badminton mereka disertai kanak-kanak dari Rumah Amal Kasih untuk sesi badminton mesra.

Selain berkongsi tip mengenai sukan dan kata-kata semangat, kanak-kanak tersebut juga diberikan hadiah oleh Chau Chun Hoo, Ketua Pegawai Operasi NCT Alliance Berhad.

Muhammad Khairie Keplie (dua, kanan) meraih gelaran perseorangan bawah 15 lelaki dan beregu lelaki.

Dalam satu temubual, Wei Chong dan Kai Wun menyatakan mereka gembira bahawa kanak-kanak pada hari ini mempunyai peluang untuk bertanding dalam pelbagai kejohanan.

“Saya agak cemburu bahawa kejohanan seperti ini dapat membantu kanak-kanak mengumpul pengalaman untuk mencapai impian mereka.”

Pemain beregu lelaki tersebut berkata mereka akan terus memberikan yang terbaik dalam permainan seterusnya selepas tidak berjaya layak ke Olimpik dan Piala Thomas.

Wei Chong percaya bahawa halangan terbesar mereka adalah kekuatan mental mereka, menyebabkan prestasi yang tidak konsisten.

“Mental kami tidak cukup kuat dan perlu diubahsuai dan diperbaiki. Ia tidak mudah untuk sampai sejauh ini, masih banyak perjalanan yang perlu ditempuh dan kami perlu terus berusaha.”

Pada masa yang sama, mereka tidak menafikan bahawa persaingan dalam pasukan kebangsaan semakin meningkat, tetapi mereka melihat tekanan ini sebagai motivasi.

“Kami bersaing sesama sendiri, dan kami membuat kemajuan dengan persaingan.”

Kai Wun (kiri) melayan pemain yang juga peminat yang ingin mendapatkan autograf di atas sehelai jersi.

Mereka tidak lupa untuk menyatakan rasa syukur kepada penaja, NCT Alliance Berhad kerana sentiasa menyokong, membolehkan mereka bebas dari kebimbangan dan memberi tumpuan kepada bermain dan bertanding untuk negara.

Tidak lupa menitipkan pesanan kepada pasukan kebangsaan yang akan bertanding dalam Piala Thomas, Wei Chong berharap agar mereka akan memberikan persembahan terbaik mereka dan memenangi gelaran untuk negara.

Sementara itu, Pengerusi Eksekutif dan Pengarah Urusan Kumpulan NCT Alliance Berhad, Datuk Seri Yap Ngan Choy berkata, matlamat utama adalah untuk menyuburkan minat terhadap badminton di kalangan kanak-kanak Rumah Amal Kasih dengan memberi mereka peluang unik untuk berinteraksi dan berlatih dengan Man Wei Chong dan Tee Kai Wun.

“Melalui pengalaman ini, kami bertujuan untuk menginspirasi mereka untuk berusaha kecemerlangan dalam sukan, sambil menanamkan dalam mereka keyakinan bahawa dengan dedikasi dan ketabahan, mereka boleh mencapai apa-apa yang mereka impikan.”

“Kami gembira melihat impak kejohanan ‘Road to NCT’ ini meluas di luar gelanggang dan menumbuhkan bintang-bintang badminton berpotensi dengan menanam nilai-nilai penting yang akan membantu membentuk generasi muda kita.

“Ini membolehkan kami melakukan sebahagian daripada menyokong badminton dan pada masa yang sama, mengilhami pembangunan belia Malaysia melalui cara yang inklusif. Menyokong belia dan komuniti di seluruh negara tetap penting bagi bagaimana kami melaksanakan tanggungjawab ESG kami dan berkembang sebagai sebuah syarikat,” katanya.

Sesi regangan badan perkara wajib dilakukan sebelum beraksi di gelanggang.

NCT Alliance telah bekerjasama dengan Kelab Badminton Petaling (Petaling BC) untuk melancarkan inisiatif yang menginspirasi – siri kejohanan badminton kebangsaan termasuk Kejuaraan Badminton Junior Road to NCT yang berprestij, bertujuan untuk mengawasi juara-juara masa depan.

Kejohanan tersebut bermula dengan kategori belia, yang menyasarkan peserta berusia 9 hingga 15 tahun.

Bagi menambahkan semangat kesukanan di kalangan rakyat Malaysia, peserta Kejuaraan Badminton Junior Road to NCT juga berpeluang untuk mengalami pengalaman sekali seumur hidup, perjalanan yang termasuk ke Sukan Olimpik 2024 di Paris, pengalaman yang mempunyai makna yang tidak ternilai.