LAMINE Yamal telah menerima banyak pujian sejak dia membuat penampilan sulung dalam pasukan senior Barcelona dan kemudian berpindah ke Sepanyol pada Euro 2024.

Namun, masa cemerlang Lamine Yamal sebagai pemain muda akan segera berubah sebagai pemain bintang yang perlu membawa beban berat dalam satu pasukan.

Pada penghujung musim 2022/2023, Xavi Hernandez memutuskan untuk menurunkan Lamine Yamal pada minit ke-83 dalam aksi Barcelona bertemu Real Betis. Ketika itu Lamine Yamal masih berusia 15 tahun tetapi berpeluang berlatih bersama pasukan utama dan akhirnya mengagumkan Xavi.

Apabila musim 2023/2024 bermula, Lamine Yamal tidak menunggu lama untuk mendapatkan peluangnya. Pemergian Ousmane Dembele juga membuka saingan untuk menembusi pasukan utama.

Image

Penjaring gol termuda dalam sejarah Euro, 16 tahun… (Sumber gambar : Euro 2024)

Setelah diberi kepercayaan, Lamine Yamal dapat membalasnya dengan baik. Lamine Yamal muncul dalam 50 perlawanan dalam semua pertandingan dengan rekod tujuh gol dan 10 bantuan. Statistik ini jelas luar biasa untuk remaja berusia 16 tahun.

Skor mengagumkan bersama Barcelona ini kemudiannya membawa kepada Lamine Yamal membuat penampilan sulung bersama pasukan kebangsaan Sepanyol dan akhirnya dimasukkan ke dalam skuad untuk Euro 2024. Pada Euro 2024, Lamine Yamal bukan sekadar pemanas bangku simpanan.

Lamine Yamal terus menjadi pemain teras, kecuali dalam perlawanan menentang Albania. Lamine Yamal hanya bermain selama 19 minit kerana ketika itu Sepanyol sudah pun mengesahkan akan layak ke pusingan 16 terakhir Euro 2024.

@mothershipsg

when admin was 16, i was still struggling to pass my O levels. #lamineyamal #yamal #EURO2024 #sport #football #Soccer #spain #fyp

♬ original sound – Mothership – Mothership

Semasa kejohanan diteruskan, cahaya Lamine Yamal tidak pernah malap. Dia sebenarnya lebih menikmati peranannya dalam La Furia Roja. Lamine Yamal menjaringkan gol pertama di Euro dan menghantar Sepanyol mara ke final Piala Eropah.

Dalam perjalanan Sepanyol ke final Euro 2024, Lamine Yamal telah menjaringkan satu gol dan memberikan tiga bantuan. Rekod luar biasa ini menggambarkan besarnya peranan Lamine Yamal dalam sistem permainan Sepanyol yang direka oleh Luis de la Fuente.

Image

 

Kaki Lamine Yamal berada di final Euro 2024. Dia mempunyai peluang besar untuk menamatkan Euro 2024 dengan gelaran di tangan, serta menjadi hadiah perayaan paling indah untuk usianya, yang akan mencecah 17 tahun pada 13 Julai ini.

Euro 2024 adalah saat untuk memperkenalkan Lamine Yamal kepada seluruh dunia. Ramai yang kagum dengan kebolehan Lamine Yamal dan segera menyedari bahawa Sepanyol, serta Barcelona, ​​​​mempunyai pemain muda baru yang boleh mereka harapkan.