JAMIE Carragher menegaskan bahawa Liverpool tidak boleh merebut gelaran kejuaraan Liga Perdana Inggeris (EPL) sehingga mereka membawa masuk pemain tengah dan seorang lagi pertahanan.

Pasukan dibawah kendali Jurgen Klopp ini telah membuat permulaan yang memberangsangkan pada musim ini dan kini menduduki tempat ketiga dalam Liga Perdana dengan tiga mata di belakang pendahulu, Manchester City.

Namun, keputusan seri 1-1 Liverpool menentang Luton pada Ahad mempamerkan kelemahan mereka dan membuatkan legenda kelab, Carragher menyuarakan pandangannya. Carragher menyatakan bahawa ia masih terlalu mudah bagi pasukan lawan untuk memulakan serangan balas menentang Liverpool.

Dalam temubual bersama Sky Sports, Carragher berkata: “Apa yang Liverpool lalui sepanjang 18 bulan lalu, mereka jauh lebih baik pada musim ini namun tidak sehebat Manchester City dalam menyekat serangan balas.”

“Pesaing nampaknya mempunyai lebih banyak ruang untuk menembusi dan menyerang Liverpool. Luton tidak mempunyai kualiti yang cukup untuk menghukum mereka kecuali gol yang kita saksikan,” katanya.

Sementara itu, Alexis Mac Allister yang bergabung dengan Liverpool dari Brighton berperanan mengawal bahagian bawah barisan tengah sepanjang musim ini. Walaupun Carragher percaya bahawa Mac Allister adalah seorang pemain yang berbakat, dia menegaskan pemain berusia 24 tahun itu tidak sesuai untuk bermain di posisi bawah.

Tambah Carragher, Mac Allister menghadapi kesukaran dari segi pertahanan dan menekankan bahawa Liverpool perlu memperkuatkan bahagian itu. Dia berpendapat pasukan itu perlu mendapatkan pemain pertahanan yang lain.

Image

Mac Allister (kanan) dikatakan tidak sesuai untuk bermain di posisi bawah.

“Saya fikir dalam barisan pertahanan, Liverpool tidak memerlukan seorang pemain untuk satu kedudukan yang tertentu tetapi seorang pemain pertahanan hebat yang boleh bermain di beberapa kedudukan.

“Saya rasa Liverpool belum bersedia untuk menjuarai liga, Jurgen Klopp dan penyokong Liverpool sedar perkara itu. Mereka mahu kembali ke kelompok empat teratas tetapi untuk memenangi liga sekali lagi saya rasa mereka perlukan pemain tengah dan pertahanan yang berkualiti,” tambahnya.

Pasukan Merseyside akan berdepan Toulouse dalam aksi Liga Europa pada Khamis sebelum kembali ke aksi Liga Perdana menentang Brentford tiga hari kemudian.