LIVERPOOL berdepan ujian penting hujung minggu ini menentang Manchester City. Trend mereka menentang City dalam Liga Perdana Inggeris adalah buruk.

Liverpool akan melayan kunjungan Manchester City di Anfield pada Ahad dan kedua-dua pasukan yang menjadi seteru sengit dalam empat musim terakhir kali ini mempunyai permulaan berbeza.

Manchester City bermula agak lancar, kini menduduki tempat kedua dalam kedudukan dengan 23 mata daripada tujuh kemenangan dan dua seri. Liverpool kini sedang bergelut, baru menang dua, seri empat dan kalah dua kali.

Walaupun City masih belum tewas, Liverpool masih belum menemui kestabilan. Mohamed Salah dan rakan-rakan gagal mencipta kemenangan dalam tiga perlawanan terakhir. Seri menentang Everton dan Brighton & Hove Albion serta tewas kepada Arsenal dalam perlawanan terbaru.

Dalam pertemuan mereka sendiri, Liverpool hadir dengan trend yang kurang baik. Dalam Liga Perdana Inggeris, mereka tidak menang dalam lima perlawanan terakhir menentang Manchester City (3 seri, 2 kalah).

BBC mendedahkan tidak pernah ada sejarah tanpa kemenangan Liverpool menentang Manchester City lebih daripada lima pertemuan.

Namun yang menarik, apabila bercakap mengenai pertemuan di semua pertandingan, Liverpool sebenarnya mempunyai rekod yang baik kerana menang dalam dua perlawanan terakhir iaitu Piala FA dan Perisai Komuniti.

Cuma dalam skop Liga Perdana Inggeris, Manchester City mesti diiktiraf sebagai lebih dominan ke atas Liverpool. Mereka juga mengutip empat mata daripada dua kunjungan terakhir ke Anfield.

Jumlah mata hanya kurang satu mata daripada keseluruhan mereka daripada 17 lawatan ke Anfield sebelum ini (5 seri, 12 kekalahan).

Bolehkah Liverpool menghentikan trend buruk itu?