PERSATUAN  Luncur Ombak Malaysia (PLOM) mengumumkan akan menghantar dua Peluncur Ombak Top Ranking Malaysia Lelaki, Mohd Nazrin Nasruddin dan Mohd Suhaimi Hassan bagi mewakili negara dalam Kejohanan Dunia Surfing Asia (ASF) 2023.

Presiden PLOM, Nur Hawani berkata, ASF 2023 merupakan satu langkah penting buat atlet dalam memberi mereka peluang untuk bersaing di peringkat yang lebih tinggi.

 

Nur Hawani

“Kejohanan Dunia Surfing Asia 2023 merupakan langkah penting bagi atlet kami, memberi mereka peluang yang tidak ternilai untuk bersaing di pentas yang lebih besar dan mendapat pendedahan kepada tahap persaingan yang lebih tinggi.

“Kami bekerja keras dalam mengembangkan sukan melayari di Malaysia dan ini adalah peluang bagi kami untuk juga mempromosikan melayari di Malaysia kepada khalayak dan komuniti yang jauh lebih luas di luar negara,” kata Nur Hawani pada sidang media, Khamis.

Dalam masa yang sama, Nur Hawani juga menzahirkan rasa penghargaan kepada semua penaja iaitu DMM Sales yang dimiliki oleh Daihatsu Malaysia atas sumbangannya, sokongan Majlis Sukan Negara (MSN), dan Airline Kos Rendah Terbaik di Dunia.

Jelasnya, sokongan yang diperolehi daripada penaja juga memainkan peranan sangat penting dalam pembangunan sukan luncur ombak di negara.

Bercakap bagi pihak Daihatsu Malaysia, Pengarah Urusannya, Arman Mahadi turut merasa bangga dengan bakat peluncur tempatan sekaligus berharap dapat menyumbang dari segi pembaharuan dalam sukan tersebut.

“Seperti banyak orang, kami bangga dengan bakat peselancar tempatan kami dan melalui inisiatif ini, kami berharap dapat membuat perbezaan yang nyata dalam memupuk sukan luncur sambil memberi peluang kepada atlet muda untuk mencari semangat dan semangat dalmengejar impian mereka di peringkat profesional,” ujarnya.

Kejohanan Dunia Surfing Asia (ASF) 2023 akan bermula pada 8 Julai hingga 17 Julai 2023 di Kaafu Atoll, Thulusdhoo, Maldives yang melibatkan 19 negara di seluruh Asia.