BINTANG bola sepak Portugal, Cristiano Ronaldo secara rasmi menyertai Al Nassr.

Ronaldo mengakui bersemangat untuk mendapat pengalaman baharu di Arab Saudi.

Ronaldo menyertai Al Nassr sebagai ejen bebas selepas kontraknya ditamatkan oleh Manchester United. Penyerang berusia 37 tahun itu telah bersetuju dengan kontrak sehingga musim panas 2025.

Ronaldo mendapat perjanjian yang sangat menguntungkan daripada kelab yang berpangkalan di Riyadh. Bekas bintang Manchester United, Real Madrid dan Juventus itu akan menerima bayaran lumayan sebanyak 200 juta euro setahun.

Gaji Ronaldo termasuk perjanjian komersial dan dipercayai gaji tertinggi dalam sejarah bola sepak.

 

Ronaldo meninggalkan ranking bola sepak tertinggi di Eropah dengan menjaringkan 701 gol dalam 949 perlawanan. Ronaldo memenangi Liga Perdana tiga kali bersama Manchester United, dan memenangi liga dua kali bersama Madrid dan Juventus dua kali.

Selain itu, Ronaldo turut memiliki lima pingat kejuaraan serta seorang Juara Liga dan lima Ballon d’Or.

Selepas Ronaldo, kelab Al Nassr juga menyasarkan Sergio Ramos.

“Saya teruja untuk menimba pengalaman dalam liga bola sepak baharu di negara berbeza,” kata Ronaldo dalam kenyataan Al-Nassr, dipetik ESPN.

“Visi yang Al Nassr laksanakan dan kembangkan di Arab Saudi dalam bola sepak lelaki dan wanita sangat memberi inspirasi.

“Kita dapat lihat daripada prestasi Arab Saudi di Piala Dunia baru-baru ini bahawa ini adalah negara yang mempunyai cita-cita besar bola sepak dan mempunyai banyak berpotensi.

“Saya bertuah kerana saya telah memenangi segala-galanya yang saya ingin lakukan dalam bola sepak Eropah dan merasakan sekarang adalah masa yang sesuai untuk mencapai pengalaman saya di Asia. Saya tidak sabar untuk menyertai rakan sepasukan saya dan bersama-sama mereka membantu kelab untuk mencapai kehebatan,” ujar Cristiano.