MENDIANG kapten dan jurulatih Jerman yang memenangi Piala Dunia, Franz Beckenbauer akan diberi penghormatan oleh UEFA pada majlis pembukaan Euro 2024 di Arena Bola Sepak Munich pada hari Jumaat, kata badan induk bola sepak Eropah.

Beckenbauer, salah seorang pemain terhebat negaranya, mengetuai Jerman Barat untuk menjuarai Kejohanan Eropah pada 1972 dan kejayaan Piala Dunia pada 1974 sebelum memenangi Piala Dunia sekali lagi sebagai pengurus pada 1990. Dia meninggal dunia pada Januari pada usia 78 tahun.

Majlis pembukaan akan menyaksikan isteri Beckenbauer, Heidi membawa Piala Henri Delaunay – trofi kejuaraan kejohanan bersama dua kapten Jerman yang memenangi Euro, Bernard Dietz dan Jurgen Klinsmann.

Stadium Munich Arena akan menjadi venue bagi perlawanan pembukaan Euro 2024.

“Ini akan memastikan “ketiga-tiga kejayaan Jerman UEFA Euro dapat dilihat,” kata UEFA dalam satu kenyataan pada hari Selasa.

Tempat majlis itu juga menempatkan Bayern Munich, kelab tempat Beckenbauer bermain selama lebih sedekad, memenangi tiga Piala Eropah berturut-turut dari 1974 hingga 1976.

Upacara pembukaan akan mendahului perlawanan pembukaan Jerman dalam kejohanan menentang Scotland dalam Kumpulan A pada awal pagi Sabtu ini.