BEKAS pemain antarabangsa Kazuyoshi Miura yang berusia 57 tahun mendedahkan bahawa semangatnya untuk bermain semakin membara selepas kembali ke arena bola sepak kelab Jepun.

Penyerang yang dikenali sebagai “King Kazu” telah menandatangani kontrak dengan Kelab Atletico Suzuka dalam liga divisyen keempat Jepun, secara pinjaman dari Yokohama FC dalam divisyen kedua.

Dia kembali ke Jepun selepas dua musim bersama pasukan divisyen kedua Portugal, Oliveirense, di mana dia membuat sembilan penampilan, juga secara pinjaman dari Yokohama.

“Saya tidak melihat berhenti bermain sebagai pilihan yang akan saya pertimbangkan.

“Semangat saya untuk permainan sentiasa tinggi. Semangat saya tidak pernah pudar,” kata Miura, yang tidak menjaringkan gol untuk Oliveirense dan hanya membuat penampilan singkat dari bangku simpanan, dalam satu sidang akhbar.

Kazuyoshi Miura diperkenalkan dalam sesi sidang media.

Miura membuat debutnya pada tahun 1986 dengan kelab Brazil, Santos dan juga pernah bermain di Itali, Croatia, dan Australia.

Salah seorang pemain bola sepak Asia yang paling terkenal pada tahun 1990-an, dia membantu menaikkan nama bola sepak Jepun apabila J-League profesional dilancarkan pada tahun 1993.

Dia membuat debutnya untuk Jepun pada tahun 1990 dan menjadi terkenal kerana tidak disertakan dalam skuad untuk penampilan pertama Jepun dalam Piala Dunia Fifa pada tahun 1998, walaupun menjaringkan 55 gol dalam 89 perlawanan untuk pasukan kebangsaan.

Sumber: AFP