BEKAS bintang Liverpool, Michael Owen telah mengambil sikap berani bertanya sama ada Bruno Fernandes berminat dengan lawatan Manchester United ke Liverpool minggu depan.

Kapten United itu telah menerima kad kuning kelimanya musim ini pada hujung minggu ini dan akan terlepas perjalanan ke Anfield kerana menjalani hukuman penggantungan satu perlawanan.

Kad kuning itu diterima selepas bertengkar dengan pengadil, membawa kepada dakwaan bahawa situasi itu boleh dielakkan dengan mudah.

United tewas 3-0 kepada Cherries selepas gol pembukaan oleh Dominic Solanke dalam lima minit pertama.

Cherries mencatat dua gol dalam separuh masa kedua untuk menambah tekanan ke atas Ten Hag selepas musim yang disifatkan dengan prestasi yang naik turun.

Michael Owen bertugas sebagai pakar untuk untuk produksi Liga Perdana dan berkata sebagai sebahagian daripada analisisnya: “Saya tertanya-tanya berapa banyak kad kuning yang dia terima atas sikap kurang hormat dan melambai tangannya.”

Dia kemudian secara kontroversi mempersoalkan kesediaan Fernandes untuk memimpin pasukannya ke Anfield.

Owen berkata: “Mungkin anda tidak berminat untuk pergi ke Anfield. Saya juga tidak pada masa ini. Saya tidak pasti anda memikirkan perlawanan seterusnya ketika anda sedang sibuk bermain.”

“Dia sepatutnya bertanggungjawab, menjadi duta yang baik, pemimpin untuk pasukan. Kita semua tahu pengadil sedang menekankan perkara itu dan Fernandes selalu mendapat kad kuning untuk pemain yang sukar bermain, dia selalu mendapat kad kuning.”

Fernandes terlepas kunjungan ke Anfield.

Ketiadaan Fernandes akan dirasai oleh Ten Hag, yang kini mendapati dirinya berjuang untuk menyelamatkan pekerjaannya sekali lagi.

Sebelum perjalanan ke Anfield, United akan menjadi tuan rumah kepada Bayern Munich dalam Liga Juara-Juara, di mana mereka perlu menang untuk mempunyai harapan melangkah ke peringkat separuh akhir atau akan beraksi dalam saingan Liga Europa.

Liverpool kini menduduki tangga teratas Liga Perdana dan dalam pemburuan kejuaraan sekali lagi selepas kemenangan mereka atas Crystal Palace pada Sabtu.