GARY Neville mengecam tindakan Nemanja Matic kerana melakukan “pengkhianatan terbesar di bilik persalinan” berikutan wawancara yang “tidak dapat dimaafkan” minggu lalu.

Pemain tengah Serbia berusia 35 tahun itu telah meninggalkan Chelsea untuk menandatangani kontrak dengan Manchester United pada 2017.

Dia menghabiskan lima tahun di Old Trafford sebelum berpindah ke Roma pada 2022 selepas membuat 189 penampilan.

Kini di Perancis di Rennes, Matic telah menimbulkan kontroversi besar dengan mendedahkan bahawa standard di United jauh lebih rendah daripada di kelab sebelumnya dan pesaing mereka, Chelsea.

Matic turut mendedahkan bagaimana Paul Pogba, kini di Juventus, dan Jadon Sancho, yang kini dibekukan di Red Devils selepas bertelingkah dengan Erik ten Hag sering lambat ke sesi latihan dengan satu musim tertentu di mana pemain-pemain tersebut dikenakan denda sebanyak £75,000 (RM441,277.60) atas kelewatan.

Legenda United, Neville mengakui standard tersebut benar-benar tidak dapat diterima, namun dia juga mengkritik Matic kerana melanggar kerahsiaan di bilik persalinan.

Bercakap mengenai episod terbaru the Overlap, dibawa kepada anda oleh SkyBet, dia berkata: “Saya masih ingat pernah terlambat sekali ketika saya datang ke Carrington, sekali dalam 20 tahun.”

“Saya terperangkap dalam kesesakan lalu lintas, saya tidak pernah terlambat. Saya menelefon, saya panik, saya benar-benar hancur. Hanya standard yang saya tetapkan, jika orang lain terlambat, saya akan mengkritik mereka kerana itu adalah perkara yang paling tidak sopan yang boleh anda lakukan, membuat rakan sepasukan anda menunggu.”

Dia kemudian mengecam keputusan Matic untuk mendedahkan kepada umum berkata: “Saya telah bersikap lembut pada pemain (United) selama 12 bulan kerana saya telah memberi tumpuan kepada persekitaran pemilikan yang teruk.”

“Banyak hal yang tidak betul dengan kelab, dan semoga pemilik baru akan menyelesaikannya. Tetapi apa yang kami dengar dari Nemanja Matic pada minggu lepas mengenai kelewatan adalah sesuatu yang membuat saya kesal.”

“Pengkhianatan terbesar yang boleh anda lakukan di bilik persalinan bola sepak adalah apabila pemain atau wakil pemain pergi ke media untuk melemahkan pengurus dan pemain lain di bilik persalinan anda. Sejujurnya, itu tidak boleh dimaafkan,” tambahnya.

“Saya fikir ‘berhentilah mengeluh, tutup mulut anda, bekerja keras sekuat yang anda mampu, dan kembali lakukan perkara yang sama esok hari,’ itu saja. Saya telah memberi mereka perjalanan yang cukup mudah, tetapi saya tidak akan bersimpati langsung jika mereka membocorkan cerita atau terlambat.”