SKUAD bola jaring Terengganu Marvels melakukan debut dalam Netball Super League musim ini namun mereka tidak mahu dianggap sebagai pelengkap pasukan sebaliknya menyasarkan mahu muncul juara pada penampilan sulung musim ini.

Ketua pasukan Marvels, Siti Aminah Ahmad yakin dengan kemampuan pasukannya yang dibarisi pemain berpengalaman ditambah pemain import yang sudah pernah bermain di NSL musim lalu sekaligus menambah kekuatan pasukan dari Pantai Timur ini.

Aminah atau mesra disapa Min berhijrah dari Selangor Angels dan dia sendiri mempunyai misi untuk menjadi penjaring terbaik musim ini selepas membantu Angels mendapat tempat ketiga dalam NSL musim lalu.

“Setiap pasukan yang bertanding mesti nak menang tetapi menang dan kalah itu adalah adat pertandingan. Harapan saya sebagai kapten adalah ingin membawa Terengganu Marvels ke final musim ini meskipun kami adalah pasukan yang baru ditubuhkan.

“Sejujurnya, hendak dapat keserasian daripada semua pemain sangat sukar kerana rata-rata pemain adalah dari berlainan pasukan sebelum ini dan juga seorang import dari Thailand.

“Pada awalnya memang agak sukar tetapi dengan pelan latihan jurulatih dan kami juga mula mengenali masing-masing dengan lebih rapat, jadi secara automatik keserasian itu datang dan membuatkan pasukan kami lebih baik,” katanya ketika dihubungi FLASH SUKAN.

Menjelang aksi pembukaan NSL 2023 pada Sabtu, Terengganu Marvels bakal berhadapan dua perlawanan menentang Negeri Sembilan Venom dan Perak Phoenix, Aminah menjangkakan aksi yang sukar namun dia yakin pasukannya dapat memberikan tentangan yang hebat.

“Sebenarnya NSL kali ini kita tidak boleh jangka kerana semua pasukan bersedia dengan baik. Apa yang penting, kami akan memberi tentangan yang hebat dan tidak akan mengalah,” jelasnya.

Terengganu Marvels yang dilatih bekas pemain kebangsaan, Farhana Mustafa bakal memberikan saingan kepada juara bertahan, Johor Jewels serta enam pasukan yang lain untuk merebut mahkota kejuaraan NSL musim ini.

Netball Super League 2023 akan membuka tirai saingan pada Jumaat, 13 Oktober 2023 dengan kesemua lapan pasukan akan berentap di Stadium Juara Bukit Kiara.