PENYOKONG Chelsea menggesa Todd Boehly memecat pengurus Mauricio Pochettino selepas kekalahan memalukan The Blues di tangan Arsenal.

Leandro Trossard meletakkan Gunners di hadapan lebih awal, sebelum dua jaringan separuh masa kedua daripada Ben White dan Kai Havertz memberikan pasukan Mikel Arteta kemenangan 5-0.

Pasukan tuan rumah melakukan 27 sepakan, 10 daripadanya tepat kepada sasaran, dengan penjaga gol Chelsea Djordje Petrovic mengekalkan kedudukan daripada menjadi lebih memalukan.

Mauricio Pochettino mengalami musim pertama yang buruk di Stamford Bridge. (Sumber Gambar: Getty Images)

Musim pertama Pochettino di Stamford Bridge adalah musim yang sukar. Walaupun mereka masih berada di landasan untuk memperbaiki kedudukan musim lalu di tempat ke 12, mereka masih lagi belum mampu untuk melayakkan diri ke pentas Eropah.

Semua mereka datang dengan latar belakang perbelanjaan yang lebih besar, dengan pemain baharu bernilai £400 juta dibawa masuk sepanjang musim panas. Semasa dan selepas perlawanan, peminat kelab London Barat itu antara yang meluahkan perasaan mereka di media sosial.

“Satu kesalahan yang boleh dipecat,” tulis seorang. “Salah satu kekalahan yang paling teruk dan paling teruk dalam sejarah Kelab Bola Sepak Chelsea. Jika pemilik dan pengarah sukan tidak memecat Pochettino hari ini, esok, atau lewat minggu ini, maka saya tidak pasti mereka mempunyai kepentingan terbaik kelab itu.”

Kai Harvetz turut menjaringkan dua gol menentang bekas kelabnya. (Sumber Gambar: Arsenal FC)

 

“Saya telah banyak mempertahankan Pochettino musim ini dengan fakta bahawa skuad itu tidak cukup bagus tetapi keputusan pada hari ini tidak boleh dimaafkan,” tulis seorang lagi. “Dia boleh dipecat dan semasa kami ‘membersihkan rumah’, bawa semua pemain ini bersama anda (Cole) Palmer, (Reece) James dan (Malo) Gusto.”

“Mana-mana kelab yang serius memecat Pochettino malam ini, adalah keputusan ketiga. “Jika mereka mahukan projek, mereka tidak akan memecat (Graham) Potter selepas beberapa bulan. Poch telah melakukan lebih teruk daripada Potter, jadi mengapa dia berhak mendapat lebih banyak masa? Terutama apabila Potter sebenarnya adalah pengurus projek dan Poch adalah bukan.”

Pochettino mengakui bahawa pemain-pemain mereka tidak memulakan perlawanan dengan baik dan mereka dihukum daripada awal perlawanan lagi.

“Saya rasa kami memulakan permainan dengan tidak begitu baik,” kata Pochettino dalam wawancara selepas perlawanan dengan TNT Sports. “Kami melepaskan gol dan kemudian sukar untuk kami pulih daripada gol ini.

“Saya fikir pada separuh masa pertama kami bersaing selepas 10, 15 minit. Kami tidak dapat mempamerkan permainan seperti kami bermula pada separuh masa pertama dan kami tidak bersaing dengan cara yang kami perlukan untuk bersaing dan kemudian apabila mereka menjaringkan gol ketiga ia adalah mudah untuk Arsenal mengawal permainan.

Chelsea berada di kedudukan ke-9 dalam liga dengan mengutip 47 mata selepas 32 perlawanan.