TINDAKAN penyokong Johor Darul Ta’zim (JDT) menyalakan dan membakar suar ketika meraikan kemenangan pasukan dalam tiga aksi Liga Malaysia menerima padah apabila mereka didenda RM120,000 oleh Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM).

Menerusi satu kenyataan yang dikeluarkan FAM pada Khamis, JDT didapati bersalah kerana membakar suar dan melanggar obligasi penganjuran dalam tiga perlawanan iaitu ketika menentang Sabah FC, Kedah Darul Aman FC dan PDRM FC.

“Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) ingin memaklumkan bahawa Johor Darul Ta’zim (JDT) telah pun dikenakan hukuman denda berjumlah RM120,000 atas tindakan penyokongnya menyalakan suar pada tiga perlawanan Liga Malaysia 2023 di Stadium Sultan Ibrahim, Iskandar Puteri.

 

‘Biarpun tidak diberitahu secara umum sebelum ini, surat hukuman denda bagi kesalahan-kesalahan tersebut sebenarnya sudah dihantar ke JDT pada 31 Mei 2023 untuk memaklumkan keputusan yang telah diputuskan pada mesyuarat Jawatankuasa Tatatertib FAM yang dipengerusikan oleh Datuk Dr. Baljit Singh Sidhu pada 30 Mei 2023.

“Bagi perlawanan Liga Super 2023, JDT lwn Sabah FC pada 31 Mac 2023, JDT telah didenda RM30,000 akibat tindakan penyokongnya melakukan pembakaran suar dalam anggaran sebanyak 10 unit dan didenda RM10,000 kerana JDT telah didapati gagal untuk mematuhi obligasi penganjuran sehingga membolehkan kemasukan dan pembakaran suar oleh penyokong.

“Seterusnya, bagi perlawanan Liga Super 2023, JDT lwn Kedah Darul Aman FC pada 9 April 2023, JDT telah didenda RM30,000 akibat tindakan penyokongnya membakar suar secara serentak dengan jumlah lebih kurang 30 unit dan didenda RM10,000 kerana JDT telah didapati gagal untuk mematuhi obligasi penganjuran sehingga membolehkan kemasukan dan pembakaran suar oleh penyokong.

“Sementara bagi perlawanan Piala FA 2023, JDT lwn PDRM FC pada 14 April 2023, JDT telah didenda RM30,000 akibat tindakan penyokongnya menyalakan 29 unit suar secara serentak dan didenda RM10,000 kerana JDT telah didapati gagal untuk mematuhi obligasi penganjuran sehingga membolehkan kemasukan dan pembakaran suar oleh penyokong.

“Dengan pemakluman ini, diharap ia dapat memberi penjelasan kepada umum bahawa tindakan dan hukuman telah pun diambil oleh FAM bagi kesalahan membakar dan menyalakan suar yang sememangnya masih dikuatkuasakan dalam Kod Tatatertib FAM,” tulis kenyataan media itu.

Sebelum ini heboh di media massa dan media sosial mengenai adakah FAM telah mengambil tindakan keatas JDT atas perbuatan membakar suar di dalam stadium dan beberapa tuntutan turut dibuat untuk membenarkan perbuatan itu di stadium yang lain juga.

Suar dianggap sebagai objek berbahaya yang boleh mengundang kecederaan kepada para penyokong dan dengan tindakan ini diharap tidak ada lagi insiden berulang berlaku pada masa akan datang.

FAM turut menegaskan bahawa adalah menjadi amalan oleh Jawatankuasa Tatatertib FAM kini untuk tidak membuat sebarang kenyataan media selepas keputusan dibuat.