PEMBANTU jurulatih pasukan hoki (junior) kebangsaan, I. Vikneswaran telah mengenal pasti 19 pemain untuk menyertai kem latihan pusat selepas tamatnya Liga Hoki Remaja Malaysia (MJHL).

Menurutnya, para pemain telah menyertai dengan pasukan sedia ada yang terdiri daripada 22 pemain yang telah berlatih sejak 28 Mei lalu. Tambah lagi, mereka yang berusia 20 dan 21 tahun tidak lagi layak bermain dalam MJHL tetapi layak untuk beraksi dalam Piala Asia Junior (JAC).

“Proses pemilihan akan dilakukan dalam tempoh yang singkat, mungkin minggu depan, sebelum kami mengurangkan bilangan pasukan. Terdapat sejumlah 41 pemain dalam kem latihan.

“Beberapa pemain tidak sihat (demam dan selesema), manakala yang lain sedang dalam lawatan. Pemain dari Pahang kini berada di Australia untuk perlawanan persahabatan sebagai persediaan untuk Sukan Malaysia (SUKMA). Kami akan menunggu mereka pulang,” kata Vikneswaran, yang juga Presiden Persatuan Hoki Kuala Lumpur.

Vikneswaran sudah kenal pasti pemain ke kem latihan pusat.

Dalam masa yang sama, Vikneswaran menekankan bahawa 20 hingga 25 pemain akan dipilih untuk pergi ke Australia dari 23 Julai hingga 8 Ogos. Ia adalah peluang penting dalam persiapan mereka untuk JAC 2024 yang akan berlangsung di Bangladesh pada bulan Disember.

JAC juga akan menjadi satu perlawanan penting sebagai kelayakan untuk Piala Dunia Junior 2025 di India.

Young Tigers akan bermain lima perlawanan menentang pasukan kebangsaan Bawah-21 Australia (juga dikenali sebagai Burras), dan dua menentang pasukan dari Queensland.