SELEPAS kegagalan sesi undian untuk Piala Dunia B-20, nasib Indonesia sebagai tuan rumah dipersoalkan. Pemangku Menteri Belia dan Sukan, Muhadjir Effendy berkata, tidak lama lagi akan ada keputusan daripada Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (Fifa).

Ia berikutan kerana terdapat gelombang demonstrasi menentang kedatangan pasukan kebangsaan Israel B-20 sebagai negara yang mengambil bahagian. Akibatnya, Fifa turut mempersoalkan komitmen Indonesia.

Sebagai tuan rumah, Indonesia mesti menjamin keselamatan dan keselamatan pasukan yang mengambil bahagian dalam Piala Dunia B-20. Malah, terdapat persiapan untuk memilih Bali sebagai pangkalan pasukan kebangsaan Israel B-20.

Malangnya, undian Piala Dunia B-20 yang sepatutnya diadakan di Bali pada 31 Mac ini dibatalkan. Itu seakan memberi petanda buruk yang membuatkan peminat bola sepak di negara itu gelisah.

Terbaru, dilaporkan Erick Thohir selaku pengerusi PSSI akan terbang ke ibu pejabat Fifa di Switzerland untuk melobi. Mungkin, terdapat beberapa pilihan atau alternatif yang disediakan.

Pemangku Menpora, Muhadjir Effendy ditanya oleh kru media mengenai perkembangan terkini sama ada bolehkah Indonesia dibatalkan menjadi tuan rumah dan bagaimana dengan sekatan Fifa.

“Apa yang jelas, Insya-Allah, Fifa sangat memahami Indonesia dan diharap tidak ada. Tidak akan ada sekatan yang boleh dibayangkan yang menakutkan. Mudah-mudahan,” katanya kepada wartawan di Istana Merdeka, Jakarta Pusat pada Selasa seperti dilapor detikNews.

Muhadjir Effendy juga tidak dapat membuat sebarang spekulasi.

“Ya, tunggu pengumuman daripada Fifa. Insya-Allah tidak seram seperti yang ditunjukkan oleh analisis. Dalam masa terdekat (ia akan diumumkan),” akhirinya.