JUARA atau tidak, skuad hoki lima sebelah lelaki negara tetap akan diberi ganjaran, selepas melakar sejarah mara ke Piala Dunia Hoki 5’s yang berlangsung di Muscat, Oman.

Presiden Konfederasi Hoki Malaysia (KHM), Datuk Seri Subahan Kamal berkata, pencapaian skuad negara ke final membuka sejarah baharu, ketika anak-anak didik Wallace Tan berpeluang melakar kejayaan lebih gemilang tengah malam ini, iaitu muncul juara sulung Piala Dunia 5’s.

Presiden KHM, Datuk Seri Subahan Kamal sudah membincangkan mengenai pemberian ganjaran kepada skuad hoki 5 sebelah lelaki dan wanita atas pencapaian di Piala Dunia 5’s di Muscat, Oman.

“Saya akan pastikan ada bonus untuk mereka walaupun kedudukan kewangan kita terhad. Kebanyakan dana yang kita ada sememangnya diutamakan kepada pasukan kebangsaan (hoki padang).

“Malah buat mereka (5 sebelah), elaun latihan juga amat sedikit kita berikan malah ada yang meminta kasut baharu kita tak mampu sediakan, tetapi mereka tida pernah demand.

“Saya memang terharu apatah lagi Wallace Tan sendiri enggan mengambil bayaran gaji dan kami (KHM) hanya membayarnya elaun makan.

“Bukan kami tidak memberi gaji tetapi Wallace faham situasi dan menolaknya dan gembira untuk berbakti kepada negara sebagai jurulatih,” kata Subahan.

Skuad hoki lima sebelah mengatasi Poland di separuh akhir Piala Dunia 5’s yang berlangsung di Muscat, Oman. | Foto FIH

Malah beliau memberitahu, ada perbincangan bersama Menteri Belia dan Sukan, Hannah Yeoh mengenai pemberian ganjaran kepada para pemain sebaik pulang ke tanah air nanti.

“Pencapaian ke final ini sememangnya sejarah, tetapi saya berharap mereka akan muncul juara.”

Skuad negara mengatasi Tinadad & Tobago 5-4 di suku akhir sebelum menyingkir cabaran Poland 4-3 di separuh akhir.

Tambah Subahan, pemberian ganjaran itu bukan hanya kepada pemain lelaki, malah pemain wanita yang berjaya menamatkan saingan di kedudukan keenam.

Pada jam 12.20 tengah malam ini, skuad lelaki negara akan turun beraksi menentang Belanda, merebut gelaran sebagai pasukan pertama menjulang trofi Piala Dunia 5’s.