XABI Alonso muncul sebagai pilihan awal yang amat menggembirakan untuk menjadi pengurus Liverpool seterusnya selepas pengumuman Jurgen Klopp bahawa dia akan berundur daripada jawatan itu pada penghujung musim.

Klopp mengejutkan dunia bola sepak pada Jumaat apabila dia mendedahkan kempen 2023/24 akan menjadi yang terakhirnya di Anfield.

Tetapi bola sepak bergerak pantas. Selepas menghadam kandungan kenyataan 1,231 patah perkataan Liverpool, fokus segera beralih kepada siapa yang mungkin menggantikan Klopp.

Ia tidak mengambil masa yang lama untuk pemegang taruh membuat senarai calon yang berpotensi dan Alonso berada di kedudukan teratas.

Xabi Alonso pictured playing for Liverpool during the 2008/09 season

Alonso ketika bermain untuk Liverpool semasa musim 2008/09.

Terdapat senarai 12 calon yang mungkin menggantikan Jurgen Klopp sebagai pengurus Liverpool dan peluang mereka untuk mendapatkan jawatan itu. Alonso pastinya akan menjadi pelantikan popular di kalangan peminat Liverpool.

Bekas pemain tengah itu menghabiskan lima musim di Anfield sebagai pemain antara 2004 dan 2009.

Dia membuat 210 penampilan pasukan utama untuk The Reds dan memenangi Liga Juara-Juara UEFA dan Piala FA bersama kelab itu.

Alonso kini mengetuai Bayer Leverkusen, yang mendahului Bayern Munich dengan empat mata selepas 18 perlawanan dalam Bundesliga musim ini.

Alonso dipukul dengan pelbagai soalan mengenai berita tergempar Jumaat dari Liverpool.

Seorang wartawan bertanya kepada Alonso sama ada dia akan mempertimbangkan untuk meninggalkan Leverkusen ke Liverpool pada masa hadapan.

Alonso menjawab: “Pertama sekali, ya ia (keputusan Klopp untuk berundur pada akhir musim) adalah satu kejutan.

“Tetapi saya juga amat menghormati Jurgen, rasa kagum yang besar sebelum datang ke Liverpool dan sepanjang tahun ini ia lebih besar dan ia telah meningkatkan apa yang telah dia capai dan cara dia mencapainya.

“Dan pada masa ini saya sangat gembira di sini. Saya menikmati kerja saya di sini. Saya rasa setiap hari ia adalah satu cabaran.

“Setiap perlawanan adalah satu cabaran dan kami berada dalam perjalanan yang sengit dan indah di sini di Leverkusen dan saya cuba memberikan yang terbaik untuk membantu pemain saya bersedia untuk perkara seterusnya dan itulah matlamat saya. Apa yang akan berlaku (pada masa hadapan) , saya tidak tahu.”

Alonso – yang miliki kontrak bersama Leverkusen sehingga Jun 2026 – menambah: “Sejujurnya, saya tidak berada pada masa itu untuk memikirkan langkah seterusnya, saya memikirkan di mana saya berada sekarang.

“Dan saya fikir saya berada di tempat yang hebat dan saya menikmati dan saya fikir ia adalah tempat yang betul.

“Jadi itu sahaja yang boleh saya katakan… Tempat saya adalah apa yang akan (berlaku) pada hari Sabtu sejujurnya kerana itulah yang benar-benar penting dan saya akan gembira apabila kami bermain dengan baik dan kami berhak untuk menang.

“Dan apa yang akan berlaku pada masa hadapan, saya tidak tahu dan saya tidak begitu peduli pada masa ini.”