PEMAIN tengah Kuala Lumpur City FC, Zhafri Yahya, yang sebelum ini berada dalam senarai bersedia, telah dipanggil untuk melapor diri ke kem latihan pasukan kebangsaan bermula hari ini.

Zhafri, 30, akan menggantikan tempat penyerang Kedah Darul Aman FC, Syafiq Ahmad, yang tidak dapat menyertai kem latihan pusat kali ini selepas disahkan mengalami kecederaan.

Ketiadaan Syafiq, yang merupakan salah satu tonggak serangan skuad kebangsaan, pastinya dirasai oleh pasukan dan penyokong.

Bagaimanapun, Zhafri yang berpengalaman dan telah menunjukkan prestasi cemerlang bersama Kuala Lumpur City FC, diharap dapat mengisi kekosongan yang ditinggalkan dan memberi impak positif kepada pasukan.

 

Sementara itu, ketua jurulatih kebangsaan, Kim Pan-gon, mengulas mengenai perkembangan terbaharu ini.

“Semoga Syafiq cepat kembali sembuh dan seterusnya dapat dipanggil lagi pada kem latihan pusat Harimau Malaya yang akan datang,” menurut Pan-gon dalam kenyataan diterbitkan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM).

Dalam pada itu, latihan pusat ini akan memberi peluang kepada Zhafri untuk menyesuaikan diri dengan taktikal dan strategi yang diterapkan oleh Pan-gon.

Ini adalah peluang keemasan bagi Zhafri untuk membuktikan kebolehannya di peringkat antarabangsa dan membantu Malaysia mencapai kejayaan dalam Kelayakan Piala Dunia 2026 dan Piala Asia 2027.

May be an image of 2 people, people playing American football, people playing football and text that says "Shcbriea redONE I red ONE MUNICH FLASH SPANIA SUKAN KELME"

Syafiq tersisih gara-gara kecederaan ketika menentang Perak Jumaat lepas.

 

Penyokong Harimau Malaya pastinya menantikan aksi Zhafri di padang dan berharap kehadirannya dapat memberi suntikan semangat dan kekuatan tambahan kepada pasukan.

Panggilan ini adalah sebagai persediaan menghadapi dua perlawanan penting Kumpulan D, Kelayakan Piala Dunia 2026/Piala Asia 2027.

Harimau Malaya dijadualkan menentang Republik Kyrgyz pada 6 Jun dan Chinese Taipei pada 11 Jun 2024, dua perlawanan yang bakal menentukan langkah Malaysia dalam saingan peringkat antarabangsa ini.